Marcel Páleš Správy

Zmena taríf v bystrickej MHD: Primátor sa chce stretnúť so zaskočenými študentmi!

Nový rok urobil viacerým cestujúcim mestskou hromadnou dopravou v Banskej Bystrici vrásky na čele. Najmä študenti, ktorí sa po sviatkoch vracajú do mesta, sú zmenami taríf MHD nemilo šokovaní.

Ilustračný obrázok k článku Zmena taríf v bystrickej MHD: Primátor sa chce stretnúť so zaskočenými študentmi!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Ako sme vás ešte v starom roku informovali, banskobystrická MHD mení svoje tarify. Zásadnou novinkou je jednotné cestovné pri platbe v hotovosti, kedy sa už nebude dať uplatniť nárok na zľavu. Platiť ho musia aj študenti.

Základné cestovné ostáva vo výške 0,70 eur pri platbe v hotovosti, resp. 0,50 eur pri platbe čipovou kartou. Zvýšil sa aj vek na získanie dôchodcovskej zľavy, a to na 62 rokov. Navyše, minimálna čiastka pri dobití kreditu na dopravnú kartu u vodiča sa zvyšuje na 5,00 eur.

Mladí často pri sebe 5 eur nemajú

Po sviatkoch sa vracajúci študenti zostali v nejednom prípade zaskočení. Niektorí sa totiž doposiaľ nedostali k informáciám o zmenách taríf bystrickej MHD. „Stále to spracúvam. Je to pre mňa novinka a neviem, čo si mám o tom myslieť. Študent nemá vždy peniaze a aj päť euro, čo je minimum na dobitie, môže byť pre neho celý majetok, čo pri sebe má. Ale často aj nemá,“ povedala vysokoškoláčka Silvia.

Cieľom konkrétnych zmien je vraj predovšetkým urýchlenie nástupu cestujúcich a plynulejšia doprava. Dopravné karty ušetria čas, ktorý zaberie platba za zakúpený lístok. Ako povedal primátor mesta Peter Gogola, využívanie čipovej karty ponúka viacero motivačných výhod. Novinkou je napríklad 90-dňový zľavnený cestovný lístok.

Gogola chce počuť argumenty študentov

„SAD-ka tvrdí, že je vysoký podiel čiernych pasažierov. A tí čierni pasažieri mimo iné si získavali zľavnené cestovné aj tým, že šoférovi predkladali rozličné preukážky, ktoré on vzhľadom na iné starosti nemal čas overiť, či ten preukaz je platný. Čiže my sme sa dohodli s dopravným podnikom, že zľavy sa budú uplatňovať pri vydávaní karty,“ priblížil jeden z dôvodov na zmenu taríf primátor.

Cieľom podľa primátora je podporovať predovšetkým tých, ktorí prostriedky MHD využívajú pravidelne a dlhodobo, čiže obyvateľov mesta a tých, ktorí v Bystrici študujú alebo pracujú. Na základe toho bol zavedený aj nový produkt – 90-dňový zľavnený cestovný lístok.

Nespokojní sú teda najmä študenti. Primátor im však dáva zelenú a rád sa s nimi stretne. „Mám v pláne stretnúť sa so zástupcami študentov a budem s nimi rokovať. Chcem počuť ich názor, argumenty. A ak sa s nimi stotožním, budem tieto argumenty tlmočiť na valnom zhromaždení dopravného podniku,“ podotkol Gogola.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM