Jakub Forgács Rôzne

Zážitok, aký sa vám bežne v tomto čase nenaskytne: Pozorovanie slnka aj galaxií v Bystrici už cez víkend!

Aj vám učarovala hviezdna obloha a radi dvíhate zrak do výšin? Potom neprehliadnite akciu, ktorá sa chystá už onedlho na banskobystrickej hvezdárni. Bežne by ste sa na ňu totiž v tomto období nedostali.

Ilustračný obrázok k článku Zážitok, aký sa vám bežne v tomto čase nenaskytne: Pozorovanie slnka aj galaxií v Bystrici už cez víkend!
Zdroj: TASR

Hvezdáreň na Vartovke oficiálne otvárajú až po Veľkej noci. Návštevníkom sa však teraz naskytla špeciálna možnosť. Pri príležitosti Dňa hvezdární a planetárií ju budete môcť navštíviť už túto nedeľu od 10:00 do 20:00.

„Ide o každoročnú akciu, ktorú vyhlásila astronomická spoločnosť v Taliansku už pred asi 20 rokmi. Bolo to prakticky zamerané len pre planetáriá, ale na Slovensku sme to rozšírili aj pre hvezdárne, lebo máme unikátnu sieť takýchto hvezdární a planetárií a nie všetky hvezdárne sú vybavené planetáriom,“ uviedol pre spravodajský portál Bystrica 24 Stanislav Kaninasky, vedúci hvezdárne v Banskej Bystrici.

„Vstupy nebudú pravidelné, nedá sa to vždy presne, keďže je to na vzdialenom kopci od Banskej Bystrice. Keď sa nazbiera skupinka, tak sa s ňou pôjde do pozorovateľne, či už jednej alebo druhej a urobí sa pozorovanie slniečka, prípadne keď sa zotmie, tak aj nočnej oblohy, planét, súhvezdí a objektov na jarnej oblohy. Popri tom prebieha beseda – diskusia,“ pokračoval.

Nepôjde však iba o sledovanie oblohy. „V rámci pozorovaní sa budú môcť ľudia spýtať na to, čo ich zaujíma. Téma sa bude odvíjať aj od vekovej kategórie a štruktúry zloženia návštevníkov,“ povedal Kaninasky.

Hvezdáreň má bežne pevný cenník vstupného, ale v nedeľu tomu tak nebude. „Toto je taká dobrovoľná báza. Niektoré subjekty vyberajú štandardné vstupné, niektoré majú vstupy zadarmo, my v regióne sme sa dohodli na dobrovoľnom,“ do­dal.

Čítajte tiež:

Úchvatný pohľad, aký zažijeme po prvýkrát: Na kopcoch v okolí Bystrice sa rozhoria signálne ohne

Ručne vyrábané vecičky, domáce dobroty a myslelo sa obzvlášť na ženy… Toto sa pri Bystrici veru oplatí zažiť

Obľúbená akcia bude vskutku špeciálna: Zóna bez peňazí, akú sme v Bystrici ešte nezažili!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM