Jakub Forgács Rôzne

Úchvatný pohľad, aký zažijeme po prvýkrát: Na kopcoch v okolí Bystrice sa rozhoria signálne ohne

Vatry na Jána sú tradíciou aj v našich končinách. To, čo sa však chystá na kopcoch v okolí nášho mesta, je vskutku jedinečné. Vďaka signálnym ohňom sa pripojíme k zvyšku Európy.

Ilustračný obrázok k článku Úchvatný pohľad, aký zažijeme po prvýkrát: Na kopcoch v okolí Bystrice sa rozhoria signálne ohne
Zdroj: TASR

Už onedlho sa dočkáme vskutku nevšedného zážitku. V sobotu 19. marca 2016 o 18:30 sa prvýkrát rozhoria signálne ohne na vrcholkoch hôr v okolí Banskej Bystrice. Ani vy si nemusíte nechať ujsť jedinečnú atmosféru spojenia prírody a ľudí na kopcoch v noci.

Prvá bude Bystrica

„Chceme nadviazať na pradávnu techniku využitia ohňa k prenosu správ a vzdať poctu Zemi a našim predkom. Svetelný signál naprieč krajinou bude symbolom a oslavou jarnej rovnodennosti,“ uvádzajú organizátori prvého ročníku podujatia Keltský telegraf. Ako ďalej spomenuli, ohňová vatra je symbolom Slnka. Má očistnú funkciu, zaháňa zlých duchov a prináša do tmy. V minulosti naši predkovia využívali oheň pri všetkých obradoch a slávnostiach na kultových miestach, obzvlášť na kopcoch, návršiach a podobne.

„Robí sa to iba v Čechách a v okolitej Európe a my sme chceli nadviazať na túto tradíciu. U nás na Slovensku to ešte oficiálne nebolo. Prvá bude zapojená Banská Bystrica a jej okolie. Chceli by sme to potom organizovať každý rok,“ uviedli pre spravodajský portál Bystrica 24 organizátori so slovami, že termín aj presný čas vysielania signálov je daný pre všetky stanovištia v rámci Európy.

Príďte na niektoré zo stanovíšť, ktoré si vyberiete:

  • Stanovište č. 1 na kopci Kopec (Priechod) – hlavné stanovište
  • Stanovište č. 2 na kopci Úklady (Breziny, Priechod)
  • Stanovište č. 3 na kopci Bučičie (nad Sásovou, výhliadka)
  • Stanovište č. 4 časť Hliny alebo Na Rovienkach – organizátori ešte upresnia (za obcou Podkonice)
  • Stanovište č. 5 hrad, bašta Slovenská Ľupča, za hradom
  • Stanovište č. 6 na kopci Drienok (Poniky)
  • Stanovište č. 7 na kopci Stráž (Poniky)
  • Stanovište č. 8 Ponická Huta „Maďarov dielec“
  • Stanovište č. 9 Malý Hrádok (Malachov) – zatiaľ nepotvrdené
  • Stanovište č. 10 Vysoká (Ľubietová) – zatiaľ nepotvrdené
  • Stanovište č. 11 Železná Breznica, ranč

Ohne budú strážiť čerti

Symbolické pomenovanie a označenie hlavných strážcov ohňa na stanovištiach menom „čert“ vystihuje podstatu jeho funkcie. Čert musí vedieť zapáliť oheň za každého počasia a starať sa oň. Musí striehnuť, pozorovať krajinu a byť pripravený vyslať včas dohodnutý signál. Organizátori radi uvítajú nových „čertov“ (signalizátorov). Ešte sa môžu hlásiť aj nové stanovištia.

Predstava o čertovi bola formovaná veľmi dlhú dobu. Vyšla z podoby včasných pohanských domácich božstiev a pohyboval sa v tesnej blízkosti obyvateľov. V ľudovom podaní zastupuje pohanských bohov, ktorí žijú v lese, vode či domácnosti. Zdržuje sa na suchých stromoch, obzvlášť na vŕbach, sedáva v močarinách, teda patrí do prírodného prostredia. Pod zem sa dostal až v neskoršom kresťanskom období. A samozrejme sa k nemu pridružila aj symbolika ohňa.

Pojem čert v dobách Keltov na našom území by sa dal vystopovať v keltskom jazyku, kde sa „zem, územie, krajina“ povie „tír“ (množ.č. tíortha) . Zmena z pôvodného t na c/č, číže „čír“, „čírta“ sa v slovanskom prostrední zmenilo na čerta (starosloviensky „čorto“) – bytosť žijúca za čertou – hranicou/krajinou nášho vnímania.

Čítajte tiež:

Víkend sa už blíži, pozrite si tipy pre Bystričanov: Zaujímavé podujatia, ktoré môžu zlákať aj vás

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM