Jakub Forgács Rôzne

Zaujímavosť iba pár kilometrov od Bystrice: V Nemciach s niečo cez 1100 obyvateľmi majú svoje sídlisko

V meste sa s nimi stretávame bežne. Keď však zájdete do neďalekej obce pri Banskej Bystrici, ktorá má iba niečo cez 1100 obyvateľov, na sídlisko narazíte tiež. Veď sa pozrite sami, prečo je aj v Nemciach.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosť iba pár kilometrov od Bystrice: V Nemciach s niečo cez 1100 obyvateľmi majú svoje sídlisko
Zdroj: TASR

Hoci Nemce v Banskobystrickom okrese sú iba obcou s 1164 obyvateľmi, majú svoje „sídlisko“. Tak hovoria lokalite, kde stoja bytové domy. Ďalšie byty mohli obci pribudnúť v objekte bývalého podniku Pozemné stavby na začiatku dediny, ale ako tvrdí starosta Nemiec Dušan Mydlo, napokon sa nedohodli s investorom.

„Pôvodne sme chceli robiť asi 20 nájomných bytov a záujem o ne bol veľký. Mali sme dohodu s investorom, že to vybuduje a obec to potom od neho prevezme, teda odkúpi. Nedohodli sme sa však na jednej veci. Je tam staršia kotolňa a investor ju nechcel prerábať, takže sme od toho spolu s obecnými poslancami upustili,“ vysvetlil Mydlo. Objekt je už zrekonštruovaný a ako dodal, investor bude byty predávať komerčným spôsobom.

Nemce sa však budú rozširovať vďaka výstavbe nových rodinných domov na začiatku obce. Podľa starostu teraz sa vykupujú pozemky a po vydaní príslušných povolení sa začne s výstavbou prvých 15 domov. Očakáva, že by sa s ňou malo začať v tomto roku.

Čítajte tiež:

Špaňodolinské čipky sú už vychýrené: Ale vedeli ste, že šikovné čipkárky máme aj v ďalšej obci pri Bystrici? FOTO

Zvoncová rekordérka aj vlastné fitness centrum… TOTO ste o Nemciach možno ani netušili :)

Rýchly OBRÁZKOVÝ kvíz z Bystrického okresu: Priraďte dedinám správne erby a zistite svoje skóre!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM