Jakub Forgács Rôzne

Špaňodolinské čipky sú už vychýrené: Ale vedeli ste, že šikovné čipkárky máme aj v ďalšej obci pri Bystrici? FOTO

V obciach pri Banskej Bystrici to priam žije tradíciami. A dokonca aj v takých, o ktorých to možno mnohí ani netušia. Veď pozrite, aké krásne výtvory vznikajú iba pár kilometrov od mesta.

Ilustračný obrázok k článku Špaňodolinské čipky sú už vychýrené: Ale vedeli ste, že šikovné čipkárky máme aj v ďalšej obci pri Bystrici? FOTO
Zdroj: TASR

Izba tradícií v Nemciach vďaka dobovému zariadeniu a fotogalérii návštevníkom približuje, ako tam kedysi ľudia žili. No slúži aj pre stretávanie sa šikovných asi desiatich žien, ktoré paličkujú. Spod ich rúk vychádzajú čipky, s ktorými chodia na výstavy a sú úspešné. Umeniu priúčajú aj deti.

„Ako sme sa naučili paličkovať? Bola tu manželka horára, pani Vajsová, ktorá chodila po Španej Doline a Starých Horách, kde sa to naučila. Potom sa nás opýtala: Dievčence a vy sa to nechcete naučiť? Tak sme si obstarali valce, paličky a každý štvrtok sme sa stretávali v inej domácnosti. Každá z nás napiekla koláč a paličkovali sme,“ opisuje Soňa Valentová. To bolo ešte v čase, keď pracovali.

Nemčianske ženy z klubu paličkovania sa dnes stretávajú raz do týždňa v priestoroch obecného úradu. Za dve hodiny, čo paličkujú, sa porozprávajú i pospomínajú si.

Paličkovanie si vyskúšal aj starosta Nemiec Dušan Mydlo. No ako s úsmevom priznáva, na toto trpezlivosť nemá. Na svoje čipkárky je však hrdý a obec sa im snaží vyjsť vo všetkom v ústrety.

Čítajte tiež:

Zvoncová rekordérka aj vlastné fitness centrum… TOTO ste o Nemciach možno ani netušili :)

Rýchly OBRÁZKOVÝ kvíz z Bystrického okresu: Priraďte dedinám správne erby a zistite svoje skóre!

FOTO: Diela šikovných čipkárok
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM