Michal Majer Rôzne

Výskyt chrípky podľa predpokladov stúpa

Tak, ako predpokladali odborníci, aj tohtoročný začiatok školského roka bol pre výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky (CHPO), prelomový. V porovnaní so situáciou pred začiatkom vyučovania totiž výskyt ARO stúpol o vyše 61 a výsk

Zvýšenie chorobnosti je evidentné aj v medziročnom porovnaní – ARO stúpli o takmer 40 a chrípkové ochorenia o 37 percent. V Banskobystrickom kraji, v ktorom údaje o výskyte týchto ochorení pravidelne monitoruje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, to predstavuje chorobnosť na ARO 900 prípadov a na CHPO 105 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Podklady na analýzu aktuálneho stavu vo výskyte týchto ochorení zaslalo hygienikom 47 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 42 percent všeobecných lekárov pre dospelých z celého Banskobystrického kraja. Odborníci naďalej apelujú na zvýšenú pozornosť hygiene rovnako v domácnostiach, ako aj v školských a predškolských zariadeniach. Rovnako upriamujú pozornosť aj na očkovanie proti sezónnej chrípke, na ktoré by sa pacienti mali informovať u svojich všeobecných lekárov.

Najvyššia chorobnosť na ARO je v okresoch Veľký Krtíš, Banská Bystrica, Žarnovica a Žiar nad Hronom, chrípkové ochorenia sa zas najviac šíria v okresoch Revúca, Veľký Krtíš a Poltár. Najviac postihujú vekové skupiny 6 až 14– ročných detí, ale paradoxne aj skupinu dospelých od 20 do 59 rokov. Rovnaký trend je aj vo výskyte chrípkových ochorení. Akútne respiračné ochorenia i chrípka mali u 3,4 percenta prípadov aj komplikácie. Najviac – až 10,8 percenta, ich bolo vo vekovej skupine detí od 0 do 5 rokov, ale aj u detí základných a stredných škôl. Ide hlavne o zápaly dutín, zápaly stredného ucha a v 23 prípadoch o zápaly pľúc.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM