Jakub Forgács Kultúra

Veľký júlový PREHĽAD pre Bystričanov: Desiatky akcií, ktoré sa oplatí zažiť

Premýšľate, ako strávite prvý prázdninový mesiac? V našom prehľade si na svoje prídu milovníci kultúry, športu aj inej zábavy.

Ilustračný obrázok k článku Veľký júlový PREHĽAD pre Bystričanov: Desiatky akcií, ktoré sa oplatí zažiť
Zdroj: TASR

O.Y.E.P.

1. júla o 20:00 hod., Stredoslovenské osvetové stredisko – Nádvorie

Komédia o zvláštnom partnerskom mnohouholníku v podaní Divadelného štúdia RosaThea z Ružomberku.

Rozhnevaný muž

1. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Akčná pecka s Jasonom Stathamom, kde ako neľútostný a mimoriadne naštvaný muž, hnaný túžbou po pomste, sa v utajení zamestná v bezpečnostnej službe prevážajúcej obrovské sumy peňazí, aby odhalil, chytil a kruto potrestal ľudí, ktorí mu chladnokrvne zabili syna.

Kandráčovci & Kollárovci – Mega turné OPEN AIR 2021

2. júla o 18:00 hod., Amfiteáter

Všetky koncerty turné, ktoré neobíde ani Banskú Bystricu, sa odohrajú pod holým nebom a spestrené budú návštevou rôznych hudobných hostí.

Krajinou domova

2. júla o 19:00 hod., Na nádvorí Stredoslovenského osvetového strediska

Premiéra dokumentárneho filmu s cestovateľmi Stankou a Jurajom Jedinákovcami. Komentár čítajú: Zuzana Mauréry a Vladimír Kobielsky.

Muž so zajačími ušami

2. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Jozef (Miroslav Krobot) je spisovateľ, ktorý jedného dňa získa nečakanú schopnosť – mimoriadny sluch v podobe zajačích uší. Ten mu umožňuje výborne počuť nielen hlasy ďalších ľudí, ale predovšetkým ich myšlienky…

Raya a posledný drak

3. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Príbeh filmu “Raya a posledný drak” od štúdia Walt Disney Animation nás zavedie do fantazijného sveta a starovekej ríše Kumandra, kde ľudia a draci žijú spolu oddávna v harmónii a mieri. Ale keď jedného dňa zlá a deštrukčná sila napadla krajinu Kumandra s cieľom ovládnuť ju a zničiť, draci sa veľkoryso obetovali, aby zachránili ľudstvo.

Nedeľa s Quentinom: Pulp Fiction

4. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

V kultovom diele 90. rokov zadefinoval Quentin Tarantino základné prvky svojej režisérskej poetiky a vytvoril mnohovrstevný filmový vesmír, ktorý si obľúbili rovnako nároční kritici na MFF Cannes, americkí akademici, intelektuáli i robotníci.

Vyháňač diabla

5. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Tento Friedkinov perfektne inscenovaný psychologický horor vyvolal počas svojho prvého uvedenia škandál svetového formátu a mnoho ostrých diskusií ohľadom etickej stránky účasti neplnoletej Lindy Blair na tomto filme.

SLOVOMfest

6. júla o 18.00 hod., Robotnícky dom

S autorskou poéziou prídu Janka Olejová, Marcel Perecár, Pavol Korba, Peter Papšo, Marcel Páleš, Miroslav Kapusta, ale aj vychádzajúce talenty slovenskej poézie Daniela Lysá a Miroslava Košťálová. Autorská próza zaznie od Michala Várošíka, ale aj mladých talentovaných autoriek Lenky Želonkovej a Lucie Vlčekovej.

Cesta medi

6. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Premietanie štyroch dielov filmu Cesty medi: Po stopách medi z vraku lode Bom Jesus. Neopakovateľné nahliadnutie do histórie baníctva a metalurgie medi od neskorého stredoveku až po raný novovek.

Kino v bazéne: Služobníci

7. júla o 21.30 hod., Kino v bazéne

Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študenti kňazského seminára v totalitnom Československu. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti.

Nikto

7. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Hutch (Bob Odenkirk) je unavený chlapík stredného veku, ktorého život sa scvrkol na otravné každodenné rituály prekladané manželkiným pohŕdaním a pubertálnymi výlevmi vlastných detí.

Čierna vdova

8. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

V akčnom špionážnom thrilleri od Marvel studios “Black Widow” je Natasha Romanoff pod vplyvom udalostí a nebezpečného sprisahania konfrontovaná so svojimi temnejšími stránkami osobnosti, ktoré majú významné väzby na jej minulosť.

Slovak nuevo quinteto

9. júla o 19.00 hod., Na nádvorí Stredoslovenského osvetového strediska

Koncert hudobného zoskupenia Slova nuevo quinteto, ktoré vám zahrá v duchu argentínskeho tanga a klasickej hudby.⠀⠀⠀⠀⠀

Ubal a zmizni

9. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Na piatich rôznych miestach Prahy začína komédia, ktorej dej sa odohráva počsas jedného dňa a šialenej noci. Traja kamaráti, Mireček (Matúš Ruml), Vilém (Janek Gregor) a Dužan (Duy Anh Tran), si privyrábajú pestovaním a predajom kvalitnej trávy.

Pumpcup 2021, 1.kolo

10. júla o 9.00 hod., Laskomer

Milovníkov jazdy na dvoch kolesách čaká nevšedný zážitok. Cyklistické preteky na pumptracku.

Červená čiapočka a sedem statočných

10. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Bacuľka Snehulienka nájde pár kúzelných červených črievičiek, ktoré ju premenia na chudučkú krásavicu. Má to ale jeden háčik! Črievičky patria zlej čarodejnici. Akoby nestačilo, že má Snehulienka plné ruky práce s ježibabou, do cesty sa jej musí ešte pripliesť sedem neodbytných trpaslíkov, ktorí od nej chcú pusu.

Júlové potulky mestom

11. júla o 17.00 hod., Mariánsky stĺp, Námestie SNP

Júlové Potulky mestom k 100. výročiu založenia odboru klubu československých turistov v Banskej Bystrici. O histórií turistiky, značenia turistických trás ako aj o osobnostiach z nášho regiónu porozprávajú Mgr. J. Ďuriančik, MVDr. V. Paulíny a Ing. E. Škutová.

Nedeľa s Quentinom: Jackie Brownová

11. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Starnúca letuška Jackie Brownová si privyrába k svojmu skromnému platu pašovaním peňazí z Mexika pre priekupníka zbraní menom Ordell Robbie až do momentu, keď ju zatknú agent FBI a policajt s L. A. priamo na letisku. Má šancu vyhnúť sa väzeniu, ak im sľúbi spoluprácu pri dolapení Ordella.

Izolácia

12. júla o 21.00 hod., Robotnícka 3

Súčasné tanečné predstavenie z tvorby tanC o. z. Tragikomédia pohrávajúca sa s citlivosťou jednotlivca a jeho vplyvu na zmenu. Uvedomenie si a možno rozumné vyhodnotenie do akej miery sme ochotní sebou nechať manipulovať.

Annnette

13. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Stand-up komik Henry (Adam Driver) sa zamiluje do Ann (Marion Cotillard), svetoznámej opernej speváčky. Ich život sa obráti naruby, keď sa im narodí tajomné dievčatko Annette s výnimočným darom.

Očista navždy

14. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Raz do roka sa americké ulice vždy na dvanásť nočných hodín premenia na peklo. Nepracuje ani jedna zo zložiek záchranného systému a všetky zločiny, vrátane tých najťažších, sú úplne legálne. Táto brutálna noc sa volá Očista.

Hory a mesto

14. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Výber tých najlepších filmov z festivalovej prehliadky horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto si môžete aj tento rok vychutnať pod holým nebom na Amfiteátri.

Kino v bazéne: The Sailor

14. júla o 21.30 hod., Kino v bazéne

Námorník Paul Johnson sa celý svoj život plavil na mori. Žil nespútane, opíjal sa, miloval a nikdy sa neusadil na pevnine. Teraz má osemdesiat a on, ani jeho loď, už nie sú schopní vyplávať. Kým každý deň vypije liter vodky, uvažuje o živote a smrti. Zdá sa, že cieľom jeho cesty je samota.

Divadelný štvrtok – Zguriška Mix

15. júla o 19.00 hod., Na Nádvorí, Dolná 35

Komediálny divadelný mix z troch poviedok spisovateľky Zuzky Zgurišky v podaní Divadla z dvora z Prievidze

Ďalšie aktuálne správy

Kukino Show : Smejko a Tanculienka, Štístko a Poupěnka

16. júla o 16.30 hod., Amfiteáter

Najväčšia detská show s najobľúbenejšími detskými dvojicami! Smejko a Tanculienka, Štístko a Poupěnka na jednom javisku so svojimi senzačnými hitmi na spoločnej dlhoočakávanej show po amfiteátroch v Česku a na Slovensku! Nebudú chýbať Huncúlik a veľkí maskoti macko Duško a Ňufáček.

Kordícky extrém 2021

17. júla, Kordíky

Najťažší krosový beh v prekrásnej prírode Kremnických vrchov. Pripravená je hobby trať aj beh Chrústov.

Vivat vox organi 2021

17. júla o 19.00 hod., Evanjelický kostol

Milovníkov organovej muziky čaká hudobná lahôdka. Počas koncertu Duša sveta sa vám predstavia Helmut Hauskeller (DE) / panova flauta a Stanislav Šurin (SK) / organ.

Nedeľa s Quentinom: Kill Bill

18. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Bývalá členka špičkového vražedného komanda (Uma Thurman) sa rozhodne navždy skončiť s minulosťou a vydať sa. Jej svadobný deň sa však zmení v krvavý masaker vo chvíli, keď na ňu zaútočí jej bývalý šéf Bill a zabije ju.

The Duchon´s

21. júla o 20.30 hod., Amfiteáter

Pocta legendárnemu slovenskému spevákovi. Hudobno-tanečná divadelná show, kde zaznejú nesmrteľné hity interpretované Karolom Duchoňom v novom šate, v podaní špičkových mladých slovenských umelcov na čele s Patrikom Vyskočilom, v aranžmánoch Antona Popoviča.

Kino v bazéne: Na značky!

21. júla o 21.30 hod., Kino v bazéne

Praha, júl 2018. Pätnásťtisíc žien a mužov všetkých generácií sa stretáva na jednom mieste, aby zacvičili veľkolepé masové choreografie. Všetci sú súčasťou Sokola, hnutia, ktoré pred takmer stošesťdesiatimi rokmi vzniklo s cieľom rozvíjať pomocou telocviku a jeho verejnej prezentácie národnú uvedomelosť, kultúrnosť a demokratické hodnoty.

Swingin´gentlemen a Dáša Libiaková

23. júla o 20.00 hod., Na Nádvorí, Dolná 35

Koncert swingujúcich džentlmenov a výbornej speváčky Dáši Libiakovej

Svetový pohár FIS v behu na kolieskových lyžiach

23. – 25. júla, Námestie SNP

Nadšencov športu čaká nevšedný zážitok. V Bystrici sa budú konať medzinárodné preteky na kolieskových lyžiach.

The Grand retro show

24. júla o 10.30 hod., Námestie SNP

Prehliadku historických vozidiel a koncert Elegance & band. Obdivovať budete môcť 55 historických vozidiel vyrobených do roku 1945, posádky v dobových kostýmoch, najstaršie auto Lorain Detrich z roku 1907, najvzácnejšie auto luxusná šoférska limuzína Issota Fraschini z roku 1930, z Poľska príde fantastické závodné Bugatti z roku 1927.

Musica Barocca 2021

24. júla o 19.00 hod., Kostol sv. Jakuba, Jakub

Inaugurácia organa – Slovenská hudba 17. storočia so súborom pre starú hudbu. Predstaví sa Soli Deo Gloria (SK).

Bažant Kinematograf: 3Bobule

25. júla o 21.30 hod., Námestie SNP

Tretie pokračovanie letného kino hitu – príbeh renesancie lásky Kláry a Honzu na prekrásnej južnej Morave v čase vinobrania.

Nedeľa s Quentinom: Kill Bill 2

25. júla o 21.30 hod., Amfiteáter

Svadobný obrad bývalej členky vražedného komanda zmenil jej pomstychtivý bývalý šéf Bill s bývalými kumpánmi na krvavý masaker. Tehotná Nevesta však prežila, po piatich rokoch v kóme sa prebrala a vydala sa na cestu pomsty.

Bažant Kinematograf: Bourák

26. júla o 21.30 hod., Námestie SNP

Komédia zo súčasnosti – trochu čierna, trochu gangsterka, plná skvelej hudby a skvelých hercov.

Bažant Kinematograf: Cesta do nemožna

27. júla o 21.30 hod., Námestie SNP

Veselý aj vážny film o odvahe, snoch, lietaní a slovenskom hrdinovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ako ste ho ešte nevideli.

Bažant Kinematograf: Šarlatán

28. júla o 21.30 hod., Námestie SNP

Strhujúca životopisná dráma inšpirovaná skutočným príbehom Jana Mikoláška – výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami.

Kino v bazéne: Nová šichta

28. júla o 21.30 hod., Kino v bazéne

25 let strávil Tomáš Hisem pod zemou ako baník na Ostravsku. Trh práce sa ale prudko zmenil, doly zatvárajú, baníci sa rekvalifikujú. Tomáš si navzdory neveriacim pohľadom svojich kamarátov volí špecializáciu, ktorá má k jeho pôvodnej profesii naozaj ďaleko.

Bažant Kinematograf: Meky

29. júla o 21.30 hod., Námestie SNP

Energický filmový portrét Mekyho Žbirku – predstavuje ho otvorene, úprimne, z tesnej blízkosti, v nečakaných súvislostiach a s humorom.

Deň s tradíciou

30. júla o 19.00 hod., Na nádvorí, Dolná 35

Tvorivé remeselné dielne – workshopy – koncert ĽH Rendošovcov z Košíc a Žssk Marína zo Zvolena

Kandráčovci Come back – Koncert pre verejnosť

30. júla o 20.00 hod., Amfiteáter

Kadráčovci sa predstavia v plnej paráde bohatým program so svojho repertoáru a koncert obohatia novými piesňami z nového CD pod názvom “Do rána hraj”.

Deň sásovskej uhorky 2021

31. júla o 15.00 hod., futbalové ihrisko, stará Sásová

10. ročník kultúrno-spoločenského podujatia. Tešiť sa môžete na bohatý program a zeleninové špeciality.

Vivat vox organi 2021

31. júla o 19.00 hod., Evanjelický kostol

Vypočuť si budete môcť zábavné diela pre organ. Návštevníkom sa predstaví David di Fiore (USA).

Máte pocit, že nejaké podujatie v zozname chýba? Napíšte nám na bystrica@dnes24.sk a radi ho doplníme.

V priloženej fotogalérii nájdete aj zábery z bystrického kúpaliska.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Horúci letný deň na bystrickom plážovom kúpalisku
22
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM