Jakub Forgács Správy

Veľká paráda v uliciach Bystrice: Do mesta zavíta sám cisár aj stovky baníkov z piatich krajín

Dávna banícka sláva Banskej Bystrice znova ožije. Cisársku vizitáciu baníctva pod Urpínom si po rokoch zopakujú Jozef II. a Leopold II. Vieme, na čo všetko sa môžete tešiť!

Ilustračný obrázok k článku Veľká paráda v uliciach Bystrice: Do mesta zavíta sám cisár aj stovky baníkov z piatich krajín
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

8. stretnutie baníckych miest a obcí Slovenska. Pod týmto názvom sa skrývajú banícke slávnosti, ktoré sa budú konať 24. – 25. júla 2015 v Banskej Bystrici. Ich súčasťou bude 8. stretnutie banských miest a obcí a tretí ročník rekonštrukcie historickej udalosti – Baníckej vizitácie, podľa denníka princa Leopolda.

Je všeobecne známe, že baníctvo zohrávalo v histórii regiónu stredného Slovenska mimoriadny význam. Vďaka jeho rozvoju malo stredné Slovensko dôležité hospodárske postavenie nielen v rámci Rakúsko-uhorskej monarchie, ale už niekoľko storočí predtým. Banícka práca a s ňou súvisiaci spôsob života a tradície sú hlboko zakorenené v tomto regióne.

V predošlých dvoch ročníkoch to bola najmä rekonštrukcia historickej udalosti, Cisárskej vizitácie, ako o nej vo svojom denníku písal následník trónu, princ Leopold. „Oproti minulým rokom chceme v tohtoročných oslavách presunúť ťažisko pozornosti viac na baníctvo a banícku prácu ako takú. Celé podujatie je aj 8. Stretnutím banských miest a obcí, mesto navštívi a do sprievodu sa zapojí cca 500 baníkov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Nemecka. Preto dochádza aj k modifikácii názvu celého podujatia. Už to nie je iba významná návšteva zo zahraničia – cisárskeho dvora. Je to pomyselná „návšteva“ baníctva aj s jeho históriou na území, kam odjakživa patrí, kde bolo odjakživa doma a v prenesenom význame je to „návšteva“ baníctva v našom vedomí, v našich mysliach a spomienkach,“ uviedla Jana Lehotská z občianskeho združenia Art Spektrum..

„Chceme upriamiť pozornosť na históriu baníctva na Slovensku. Súčasťou tejto histórie je nepochybne aj samotná Cisárska vizitácia, ako prejav pozornosti, ktorú venovali tomuto dôležitému hospodárskemu odvetviu vládnuci Habsburgovci. Takže Cisárskej vizitácie sa nevzdávame, len ju zasadzujeme do širšieho historického a obsahového rámca, ktorý chceme pripomenúť,“ pokračovala Lehotská so slovami, že chcú osláviť ťažkú prácu prostých baníkov, ako aj um banských inžinierov, technikov a vynálezcov a rozvoj techniky, tak ako ju baníctvo vo svojej histórii umožňovalo.

Program

Piatok 24. júl 2015:

  • 16:00 Vitajte princovia! – Výstava k výročiu návštevy synov Márie Terézie a korunných princov Jozefa II. a Leopolda v banských mestách Banská Štiavnica – Kremnica – Banská Bystrica (Stredoslovenské múzeum, Námestie SNP)
  • 17:00 Slávnostné otvorenie 8. stretnutia banských miest a obcí, vystúpenie folklórneho súboru Urpín, slávnostný Šachtág (pri Múzeu SNP)

Sobota 25. júl 2015:

  • 13:30 Význam Thurzovsko – Fuggerovskej spoločnosti, P. Dvořák: Cesty bystrickej medi (Radnica – Cikkerova sieň, Námestie SNP)
  • 14:00 – Banícka muzika: 14:00 – Banícky spevokol Haliar – Staré Hory, 14:35 – Dychová hudba Hodrušanka – Hodruša, 15:00 – Ženská spevácka skupina Rudnianka, 15:30 – Banícky spevokol Štiavničan – Banská Štiavnica, 16:00 – Dychový hudba Minciar – Kremnica, 16:40 – Hornícka kapela Severočeských dolú – Most (Námestie SNP)
  • 17:30 – Slávnostný sprievod baníkov, cisárska vizitácia, koncert volkálneho tria La Gioia (Námestie SNP)

Čítajte tiež:

Otvorenie multifunkčného ihriska aj ohňostroj… Rakytovce chystajú veľkolepé oslavy výročia obce

Predajné stánky, ukážky remesiel aj ľudovky… Neďaleko Bystrice už onedlho ožijú tradície

Pochúťka, po ktorej sa oblizovali aj baníci: V Španej Doline budete môcť okúsiť tradičnú špecialitu

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM