Jakub Forgács Správy

Pochúťka, po ktorej sa oblizovali aj baníci: V Španej Doline budete môcť okúsiť tradičnú špecialitu

Obce v rôznych regiónoch Slovenska majú svoje typické jedlá. Počuli ste už o štiarci? Tým je známa Špania Dolina. Teraz máte jedinečnú príležitosť ochutnať ho, či sa ho rovno naučiť pripravovať.

Ilustračný obrázok k článku Pochúťka, po ktorej sa oblizovali aj baníci: V Španej Doline budete môcť okúsiť tradičnú špecialitu
Zdroj: Dnes24.sk

Kto sa chce štiarc naučiť variť alebo ho iba ochutnať, mal by prísť v sobotu 25. júla do penziónu Klopačka v Španej Doline. Špaňodolinský štiarc je tradičné banícke jedlo a kedysi fárajúcich chlapov nasýtilo aj na celý deň. Podujatie Špaňodolinský štiarc sa koná už po 14. raz. Začína sa o 14:00 a potrvá do 17:00.

Základom sú uvarené zemiaky s hrubou múkou, z ktorých sa vymieša hladké cesto, a to sa trhá na kúsky, podobné haluškám. Trhance sa zalievajú opraženou slaninkou a cibuľou, zapíjajú sa kyslým mliekom alebo žinčicou.

Návštevníci sa následne o 19:30 môžu zabaviť aj na 2. baníckom bále, na ktorom nebude chýbať večera, tanečná zábava či dražba baníckych artefaktov na podporu baníckeho bratstva Herrengrund.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM