Michal Majer Kultúra

V Španej Doline cez víkend vyvrcholí umelecké sympózium

Cez víkend sa v Španej Doline uskutoční záverečná predajná výstava Medzinárodného maliarskeho a sochárskeho sympózia Josefa Langera. Na 8. ročníku tohto podujatia sa zúčastňuje 15 umelcov zo siedmich krajín a v dedinke pri Banskej Bystrici tvoria svo

Najpočetnejšie zastúpenie, štyroch maliarov a dvoch sochárov, má tohto roku Slovensko. Na sympóziu sa zúčastňujú aj umelci z Česka, Maďarska, Poľska, Ruska, Srbska a z Ukrajiny. Na záver sympózia každý z nich už tradične venuje jedno svoje dielo organizátorom podujatia. Tí v prvých ročníkoch sympózia pozývali umelcov, ktorí tvorili voľne a ktorí nemali akademické umelecké vzdelanie. V posledných rokoch sa úroveň zvýšila a pozývajú z jednotlivých krajín vo väčšine akademicky vzdelaných umelcov.

„Tvorba na Španej Doline sa odvíja z toho, že oni sú tým prostredím inšpirovaní, my im len porozprávame históriu oblasti, v ktorej sa nachádzajú. Takže sa nachádzajú v banskej oblasti a snažíme sa, aby navštívili aj Banskú Bystricu, Banskú Štiavnicu a ostatné okolité miesta a nedávame im tému, aby sme ich neobmedzovali. Preto vznikajú rôzne druhy obrazov, ale v zásade sú inšpirovaní tým prostredím, v ktorom sa nachádzajú,“ uviedol jeden z organizátorov sympózia Milan Vigaš.

Sympózium nesie meno maliara Josefa Langera, ktorý sa narodil v Dubrovníku v roku 1913. Pracoval ako kartograf vo Vojenskem zemepisnom ústave v Prahe, neskôr v banskobystrickom ústave. Tvoril najmä v Španej Doline, zomrel v meste pod Urpínom.

gr, TASR Foto: klopacka.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM