Jakub Forgács Kultúra

Unikát mesta pod Urpínom: Takýto letný festival budeme hostiť ako jediní na Slovensku!

Tak to už hej! Milovníci kvalitného umenia si v Banskej Bystrici už onedlho prídu na svoje. Pozrite, čo všetko môžete zažiť na novom medzinárodnom open air festivale v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Unikát mesta pod Urpínom: Takýto letný festival budeme hostiť ako jediní na Slovensku!
Zdroj: TASR

Hudobné dianie na Slovensku obohatí v dňoch 20. – 22. augusta 2015 nový medzinárodný open air festival Operalia Banská Bystrica. Tento festival, ktorý je podľa slov organizátorov jediným medzinárodným letným operným festivalom na Slovensku, priamo nadväzuje na viac ako 30-ročnú tradíciu konania opernej časti Zámockých hier zvolenských. Podujatie sa prenáša pod novým názvom zo Zvolena do Banskej Bystrice, kde sa nultý ročník uskutoční v areáli Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB na Kuzmányho ulici.

Zámerom je ponúknuť milovníkom opery nielen zo Slovenska, ale aj návštevníkom zo zahraničia, zaujímavé tituly v špičkovom sólistickom obsadení v predvedení súboru Štátnej opery i hosťujúcich umeleckých telies. Počas úvodného večera 20. augusta zaznie slávna Verdiho opera Nabucco s exkluzívnymi hosťujúcimi sólistami. Najväčšia hviezda festivalu – taliansky basista Roberto Scandiuzzi – stvárni rolu Zaccariu. Predstavia sa aj ďalší poprední sólisti medzinárodných scén – Dalibor Jenis ako Nabucco, Csilla Boross (Maďarsko) ako Abigaille, Ľudovít Ludha ako Ismaele a Michaela Šebestová ako Fenena.

Druhým veľkým podujatím bude 22. augusta Galakoncert sólistov V4. Odznejú diela z tvorby G. Verdiho, G. Bizeta, P. I. Čajkovského, P. Mascagniho a iných svetových skladateľov v podaní renomovaných operných sólistov – svetoznámeho Attilu Fekete (Maďarsko), Terézie Kružliakovej (Slovensko), Katarzyny Mackiewicz (Poľsko) a Jakuba Kettnera (Česko). V priestoroch banskobystrickej historickej Radnice sa 21. augusta uskutoční i podujatie pod názvom Operalia Talent, na ktorom sa predstavia začínajúci operní speváci: Katarína Flórová, Judita Andelová a Pavol Kubáň s klavírnym sprievodom Róberta Pechanca.

Čítajte tiež:

Bystrický amfík ovládnu legendy a hviezdy svetového metalu: Na jednom pódiu to odpália Helloween, Kreator, Refuge aj Eluveitie

Sólisti Štátnej opery v Bystrici zamierli do ďalekej Ázie: Ich spev zaznie v koncertných sálach po celom Japonsku

Všetky chrámy v centre Bystrice rozozvučia tóny organov: Zahrajú na ne hudobníci z Poľska, Talianska i USA

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM