Jakub Forgács Šport

Pozitívne správy pre cyklistov: V meste sa plánuje cyklotrasa aj viacero podujatí

Občianska cykloiniciatíva má vo svojich projektoch podporu primátora. V Banskej Bystrici sa vďaka tomu aj tento rok uskutoční množstvo podujatí a aktivít na spropagovanie a rozvoj cyklodopravy v našom meste. Rozpracované sú aj viaceré investičné projekty.

Ilustračný obrázok k článku Pozitívne správy pre cyklistov: V meste sa plánuje cyklotrasa aj viacero podujatí
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatia na podporu cyklodopravy

V mesiaci máj bude prebiehať podujatie Do práce na bicykli, o ktorom sme vás informovali iba nedávno. Ide v ňom o to, aby ľudia aspoň na pár dní vymenili svoje autá za bicykle, urobili tak niečo pre svoje zdravie a ukázali, že aj u nás je množstvo cyklistov, ktorí si zaslúžia pozornosť mesta.

„Prvého júna bude mestom viesť propagačná cyklojazda. Pôjde o sprievodné podujatie k Envirofilmu,“ povedala Andrea Štulajterová, zástupkyňa OCI BB. Okrem toho sa u nás pripravujú rôzne workshopy a semináre o plánovaní ekologickej dopravy v mestách.

V septembri sa uskutoční Európsky týždeň mobility (16. – 22. septembra). „S mestom a Slovenskou agentúrou životného prostredia v rámci neho plánujeme organizovať podobné podujatia ako ten minulý,“ povedala Štulajterová. Tešiť sa preto môžete napríklad aj na podujatie Cyklofest, ktorý sa u nás uskutoční už siedmy krát.

Pribududnúť by mala cyklotrasa i cyklostanovisko

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o tom, že Banskú Bystricu navštívili zahraniční experti na cyklodopravu. Upozornili na zmeny, ktoré sú potrebné, aby rozvoj nemotorovej dopravy napredoval aj u nás. Občianska cykloiniciatíva narazila na tých správnych ľudí a navrhla prípravu zaujímavých investičných projektov.

V marci bola odovzdaná projektová dokumentácia pre územné rozhodnutie na cyklotrasu od Europa SC do Podlavíc. „Teraz prebieha inžinierska činnosť. Získavajú sa stanoviská od všetkých dotknutých subjektov. Ak budú zozbierané a budú všetky kladné, prípadne s pripomienkami, ktoré zapracuje projektant do plánov, ešte bude treba vypracovať projektovú dokumentáciu k územnému plánu a počkať na množstvo povolení, kým sa začne s výstavbou,“ vysvetlila súčasnú situáciu s výstavbou novej cyklotrasy Štulajterová.

Zatiaľ je presný termín výstavby veľmi ťažké odhadnúť. „Je to len môj súkromný odhad alebo skôr zbožné želanie, že to bude najneskôr v septembri 2013,“ povedala Štulajterová. OCI navrhla mestu, aby povolilo prejazd cyklistov cez pešiu zónu, čo by sa mohlo podariť už do dvoch mesiacov.

Ďalším investičným projektom je cyklostanovište na Huštáku. „Keď bude zadanie, tak víťaz verejného obstarávania pripraví projektovú dokumentáciu a môže sa začať stavať,“ dodala na záver Štulajterová. Termín výstavby je zatiaľ nejasný, ale všetci dúfajú, že sa to stihne do jesene. V meste by sa malo v rámci údržby komunikácií doplniť aj vodorovné a zvislé značenie pre cyklistov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM