Jakub Forgács Šport

Oprášte svoj bicykel: V máji do pedálov šliapne aj primátor

Akcia Do práce na bicykli je zameraná na podporu myšlienky rozvoja nemotorovej dopravy a pripomenutie, že bicykel je vhodnou alternatívou k motorovým dopravným prostriedkom, a to hlavne pre pohyb v meste.

Ilustračný obrázok k článku Oprášte svoj bicykel: V máji do pedálov šliapne aj primátor
Foto: Jakub Forgács

V máji štartuje druhý ročník

„Po vlaňajšom úspechu otváracieho ročníka súťaže Do práce na bicykli pokračujú aktivisti z Občianskej Cykloiniciatívy Banská Bystrica (OCIBB) spolu s mestom Banská Bystrica v tomto projekte aj naďalej,“ informovala tlačová tajomníčka kancelárie primátora Barbora Winterová.

Druhý ročník tejto súťaže bude prebiehať od 1. do 31. mája 2013. „Organizátori podujatia ju oproti minulému roku obohatili o novú kategóriu – Najväčší počet jázd do práce a z práce, aby neboli znevýhodnení tí, čo majú zamestnanie blízko svojho bydliska,“ priblížila Winterová. Pribudne tiež kategória, kde zo všetkých tímov, ktoré najazdia viac ako dve tretiny ciest na bicykli, bude vyžrebovaný jeden víťazný tím.

O cyklotrasy v meste je záujem

Primátor Gogola si pred uskutočnením minuloročného prvého ročníka prevzal dokument Genertel nemotorovej dopravy od zástupcov cykloiniciatívy. „Chceme znovu upriamiť pozornosť na to, že pri vzájomnej tolerancii všetkých účastníkov verenej premávky má bicykel veľký potenciál stať sa plnohodnotným aj bezpečným dopravným prostriedkom na presun po meste,“ povedala Andrea Štulajterová, zástupkyňa OCI BB.

Vysvetlila, že minuloročný záujem ich presvedčil, že budovanie cyklotrás v Banskej Bystrici je v silnom záujme občanov mesta. „Kým sa nám podarí vybudovať bezpečný priestor pre pohyb na bicykli na celom území mesta, nezostáva nám zatiaľ nič iné, len sa vo verejnom priestore vzájomne rešpektovať,“ dodala Štulajterová.

Projekt podporuje aj primátor

Bohatá účasť na prvom ročníku potešila aj primátora a uistila ho, že Banskobystričania majú o takýto životný štýl záujem. „Veľmi ma teší aktivita členov občianskej cykloiniciatívy, ktorí sa týmto projektom opätovne rozhodli podporiť myšlienku rozvoja nemotorovej dopravy a budovania cyklotrás,“ skonštatoval primátor Gogola. Okrem životného prostredia totiž občania šetria aj svoje zdravie, čas i financie.

Prihlásiť sa môžete do 26. apríla 2013 prostred­níctvom prihlasovacieho formulára, ktorý možno nájsť na webovej stránke www.ocibb.sk, rovnako ako aj podrobné informácie a podmienky súťaže Do práce na bicykli.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM