Správy Samospráva

Poslanci schválili ROZPOČET: Bystrica zabezpečí základné SLUŽBY, dotácie dostali STOPKU

Podľa primátora Jána Noska Banská Bystrica aj vďaka prijímaniu nevyhnutných nepopulárnych opatrení v minulom roku dokáže v súčasnosti zabezpečiť pre obyvateľov aspoň základné služby.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili ROZPOČET: Bystrica zabezpečí základné SLUŽBY, dotácie dostali STOPKU
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici schválilo v utorok na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí zákon roka. Vyrovnaný mestský rozpočet na budúci rok počíta s príjmami a výdavkami v objeme 103,5 milióna eur.

Základné služby

Ako konštatovala radnica, jeho zostavenie ovplyvnili rozhodnutia bývalej vlády, ktorými poškodila samosprávy. Potreba ich dofinancovania v stovkách miliónov eur je nevyhnutná. Výpadky v príjmoch, inflácia, ale aj negatívne ekonomické prognózy sú dôvodom, prečo musia viaceré mestá pristúpiť k zvyšovaniu daní a poplatkov. Podľa primátora Jána Noska Banská Bystrica aj vďaka prijímaniu nevyhnutných nepopulárnych opatrení v minulom roku dokáže v súčasnosti zabezpečiť pre obyvateľov aspoň základné služby.

„Je pre nás kľúčové, aby sme v týchto nepriaznivých podmienkach udržali základnú prevádzku mesta a pripravili sa na nové programové obdobie čerpania eurofondov. Ak by sme rozpočet nezostavili, mesto by sa dostalo do rozpočtového provizória, čo by znamenalo utlmenie procesov v rámci projektovej prípravy plánovaných investičných akcií a v dôsledku toho vážne ohrozenie čerpania externých zdrojov z Európskej únie,“ vysvetlil Nosko.

Investičné plány

Investičný rozpočet na rok 2024 je v objeme 10,6 milióna eur. Okrem už rozbehnutých investícií zahŕňa aj projektovú prípravu, ktorá podmieňuje možnosť uchádzať sa o eurofondy. Ide napríklad o projektové dokumentácie na cyklotrasy, obnovu objektov základných škôl, Zelené sídliská, mestský park, inštaláciu fotovoltických panelov na vybraných objektoch materských škôl či nové zariadenia pre seniorov na Malachovskej a Rudlovskej ceste.

„Okrem toho plánujeme postupne pokračovať v rozbehnutých investičných akciách, ako je obnova ciest a chodníkov či výstavba parkovísk na Poľnej a Tatranskej ulici. Pripravujeme projekty na zvýšenie informovanosti a kvality verejnej osobnej dopravy alebo ďalšiu etapu inteligentných križovatiek. Počítame aj so spustením výstavby nájomných bytov na Ďumbierskej ulici,“ konštatoval primátor.

Aj mesto pod Urpínom bolo nútené pozastaviť dotácie. Viac o tom, ako chce pomôcť športovým klubom, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM