Jakub Forgács Správy

Počet sestier ALARMUJÚCO klesá: V bystrickej nemocnici ich chýbajú desiatky

Hoci sa nemocnici zatiaľ darí zabezpečiť prevádzku všetkých oddelení, k ideálnemu stavu jej chýba približne 60 sestier a 10 pôrodných asistentiek.

Ilustračný obrázok k článku Počet sestier ALARMUJÚCO klesá: V bystrickej nemocnici ich chýbajú desiatky
2
Galéria

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F.D. Roosevelta Banská Bystrica potrebuje súrne doplniť počet sestier na Oddelení centrálnych operačných sál a Neonatologickej klinike SZU. Ich počty nie sú ideálne ani na iných oddeleniach. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Chýbajú desiatky sestier

„Hoci sa nemocnici zatiaľ darí zabezpečiť prevádzku všetkých oddelení, k ideálnemu stavu jej chýba približne 60 sestier a 10 pôrodných asistentiek,“ uviedla.

Najakútnejšia situácia je podľa slov hovorkyne na Oddelení centrálnych operačných sál, kde potrebujú prijať 20 operačných sestier. „Ak sa im to nepodarí, môže za pár mesiacov dôjsť k situácii, že nebudú schopní zabezpečiť plnú dennú prevádzku všetkých 16 operačných sál,“ poznamenala hovorkyňa so slovami, že práca operačnej sestry je nesmierne dôležitá a zodpovedná. Operačná sestra zabezpečuje celý proces prípravy inštrumentária, asistenciu pre operatéra počas výkonu, po výkone bezpečné odoslanie nástrojov na sterilizáciu. Bez sestry inštrumentárky nemôže lekár operovať.

Klesajúci počet sestier je jav dlhodobý na celom Slovensku a vo FNsP F. D. Roosevelta súvisí najmä s ich vekovou štruktúrou. Najviac sestier v nemocnici je vo veku nad 50 rokov, silné ročníky postupne odchádzajú do dôchodku a nie je možné ich v dostatočnej miere doplniť, pretože sestier – absolventiek vysokoškolského štúdia, je omnoho menej ako je reálna potreba pracovného trhu v SR.

„Ešte nižší počet absolventiek končí štúdium pôrodnej asistencie a je rovnako neľahké nahrádzať odchádzajúce kolegyne novou generáciou. V roku 2011 u nás pracovalo 62 pôrodných asistentiek dnes ich je na II. Gynekologicko-pôrodníckej klinike SZU 44,“ hovorí Maťašeje.

O tom, aké benefity ponúka nemocnica sestrám, sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Sestry v bystrickej nemocnici
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM