Rôzne

Žiarsky stánkar Ďuso radí: Punč z lacného vína spoznáte už podľa vône

Ďuso vraj nevie ani spočítať, koľko litrov tohto lahodného moku už navaril. No nie je punč ako punč. Ako z neho nespraviť iba presladené víno?

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky stánkar Ďuso radí: Punč z lacného vína spoznáte už podľa vône
Zdroj: Dnes24.sk

Vianočný punč je absolútnou jednotkou azda na všetkých vianočných trhoch. Vždy nájdete hneď niekoľko predajcov, ktorí vám ponúknu tento voňavý horúci nápoj. Nie je však punč ako punč. Hoci recept si vystačí len s niekoľkými ingredienciami, aj túto lahôdku môžete ľahko pokaziť a so sklamaním usrkávať len zbytočne presladené víno.

Základ je kvalitné víno

Žiarčan Ďuso Meliško je v stánku ako doma. Punč, varené víno či medovinu podáva cez okienko na jarmokoch a trhoch po celom Slovensku. Ako hovorí, najľahší spôsob ako pokaziť punč, je šetriť na ingredienciách.

,,Základom je kvalitné víno. Do punču ide aj biele aj červené, ja odporúčam veltlín zelený a frankovku modrú. Na výbere vína si treba dať záležať, dobre si zvoliť značku a dodávateľa. Bez kvalitného vína dobrý punč nijako nespravíte," vysvetľuje stánkar.

Punč z lacného vína vraj spoznáte poľahky. ,,Keď sa varí zo všelijakých kvasinkových kalov, lebo sa chce ušetriť, potom je celý punč pokazený a páchne myšacinou," vystríha Ďuso.

Rumom sa nešetrí

Recepty na punč sa líšia, základnými surovinami sú ale okrem vína spravidla čierny čaj, cukor, rum, ovocné šťavy koreniny. Do poctivého punču by podľa Ďusa mali ísť stopercentné pomarančové a citrónové šťavy. Tiež vraj netreba šetriť rumom. Na otázku, prečo je punč z jeho kuchyne najlepší, odpovedá Ďuso so smiechom: ,,Lebo je najsilnejší!"

Ak sa však pustíte do vianočného punču doma, radšej ho spotrebujte rýchlejšie. Najlepší je čerstvý a ani v chladničke by nemal stáť viac než dva dni.

Obľube detí a šoférov sa teší tiež takzvaný detský punč. ,,Detský punč navaríte tak isto ako normálny. Len bez rumu a vína. Miesto toho si vystačíte so stopercentným pomarančovým džúsom," dodáva na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM