Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiarske základky a chrípkové prázdniny: Choroba úraduje, ako to vyzerá?

Podľa hygienikov je chrípková sezóna na spadnutie. Zisťovali sme, ako sú na tom s chorobnosťou žiarske školy...

Ilustračný obrázok k článku Žiarske základky a chrípkové prázdniny: Choroba úraduje, ako to vyzerá?
Zdroj: TASR

Pomerne výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) či chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), zaznamenali v tomto týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. Podľa analýzy hlásení 54 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých možno konštatovať, že výskyt ARO v regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 72 percent a výskyt CHPO až o 82 percent. Informovala o tom Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR).

V regióne už zavreli dve školy

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, zvýšený výskyt týchto ochorení svedčí o tom, že sa blíži chrípková sezóna. Chorí sú podľa Tolnayovej predovšetkým seniori, ľudia v produktívnom veku a deti základných škôl.

Ako sme vás informovali pred pár dňami, choroba zatvorila dve základné školy v susednom Žarnovickom okrese. Zisťovali sme, ako sú na tom žiarske základky v pôsobnosti mesta.

Žiarske školy zatiaľ neprázdninujú

Podľa riaditeľky II. ZŠ na Ul. M. R. Štefánika v súčasnosti škola zvýšený počet chorých detí neeviduje, na najhoršie je však pripravená.

,,Zatiaľ neevidujeme, že by nám chýbalo výrazne viac detí. Od októbra to budeme denne sledovať a zapisovať, koľko detí presne chýba. Keď už bude počet chorých dosť vysoký, nahlásime to na hygienu oni nás už budú ďalej inštruovať. Nie vždy musíme školu zavrieť, niekedy stačí obmedziť spoločné aktivity, napríklad zrušiť plavecký a pod.," vysvetľuje riaditeľka takzvanej dvojky.

Na chrípkové prázdniny to zatiaľ nevyzerá ani na žiarskej I. ZŠ (jednotka). ,,Počet chorých žiakov nám zatiaľ výrazne nestúpol, možno aj tým, že sa začalo relatívne skoro vykurovať. Samozrejme, môže sa to zlomiť a budeme to ďalej sledovať," uviedol riaditeľ školy Marek Baláž. Choroba zatiaľ nevyprázdnila ani triedy na základke na Ul. Jilemnického. Ako potvrdila riaditeľka štvorky Drahomíra Hanzíková, počet detí chýbajúcich pre chorobu je zatiaľ v norme, ako na ostatných dvoch základných školách je ale situácia ďalej sledovaná.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM