Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiarska ZUŠ sa počas pandémie vynašla: Vzniklo aj online pódium

Do online priestoru sa posúva aj vyučovanie umenia. Žiarska ZUŠ s novou situáciou naložila nápadito.

Ilustračný obrázok k článku Žiarska ZUŠ sa počas pandémie vynašla: Vzniklo aj online pódium
Zdroj: ZUŠ Z. Strnadovej-Parákovej

Nájsť spôsoby, ako pokračovať vo vzdelávaní po zatvorení škôl museli na Slovensku zo dňa na deň tisíce pedagógov. Premýšľať vynaliezavo musia aj základné umelecké školy, ktorých vyučovanie je špecifické.

Inšpirujú sa vzájomne

Pedagógovia Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Zity Strnadovej-Parákovej pracujú so žiakmi online, či už vypracovaním zadaní, cez videohovory alebo posielaním videí. Forma vyučovania sa, samozrejme, líši v závislosti od odboru. Inovatívnym spôsobom sa teraz učia talentovaní hudobníci, výtvarníci, tanečníci či herci.

,,Práve videá ma inšpirovali k založeniu facebookovej skupiny Umelecké pódium Coronka ZUŠ Z.S Parákovej. Jednotlivé odbory majú svoje vlastné facebookové skupiny, ale táto stránka slúži na uverejňovanie príspevkov a prác žiakov a učiteľov všetkých štyroch odborov, aby sme sa počas karantény navzájom videli a inšpirovali," vysvetľuje riaditeľka žiarskej ZUŠ Dana Kravecová.

Videokonferencie priamo z tried

Začiatky boli podľa slov riaditeľky ťažké, najmä týkajúc sa technickej prípravy.

,,Učiť umenie cez internet? Nemožné!, hovorili sme si. A predsa to ide. Samozrejme, niektoré veci sa nedajú, napríklad priestorové vyučovanie ako tanec alebo divadlo. No stáe sa dá pracovať na technike, individualite prejavu a podobne," ozrejmuje Kravecová.

Od mája spúšťa škola aj vyučovanie prostredníctvom videokonferencií priamo z tried. Výhodou bude vybavenie, ktorým škola disponuje, nie každý žiak ho má ale doma.

Deti na sebe makať chcú

Aby onlina škola fungovala, musia chcieť obe strany. Reakcie žiakov bola pre riaditeľku príjemným prekvapením.

,,Deti sú veľmi zlaté, tešia sa na ďaľšie takéto hodiny, dokonca mám pocit, akoby sa im chcelo pracovať na sebe viac. A rodičia sú vďační, že majú deti trošku zmenu v programe. Umenie a tvorivosť sú vynikajúce na zušľachťovanie ducha a to je to podstatné, v čom nechceme poľaviť," hovorí riaditeľka a zároveň chváli aj učiteľov. Ani staršie ročníky v pedagogickom zbore sa vraj výzvy nezľakli a učia sa pracovať novým spôsobom.

Pozrite si jedno z videí z online pódia – Tamarka a Lujzička Štangové (Milan Vodrážka: Pavana) ↓

Zdroj: Facebook

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM