Rôzne Správy

Unikát od Kremničana Drahomíra: Zlaté dukáty s motívom korunovácie Márie Terézie

Popredný medailér vydal sadu zlatých dukátov s motívom korunovácie Márie Terézie v zberateľsky atraktívnych parametroch.

Ilustračný obrázok k článku Unikát od Kremničana Drahomíra: Zlaté dukáty s motívom korunovácie Márie Terézie
Zdroj: TASR

Popredný slovenský medailér Drahomír Zobek vydal v týchto dňoch sadu zlatých dukátov s motívom korunovácie Márie Terézie. Vydaných bolo 30 limitovaných a číslovaných sád, každá pozostáva zo štyroch dukátov s rýdzosťou zlata 986/1000.

,,Ide o zlaté medaily v dukátových parametroch. V histórii sa razili násobky, to znamená, že vždy sa vychádzalo z jednodukátu, ktorý má 3,5 gramu, a potom zaužívané veľkosti boli násobky dvojdukát, päťdukát a desaťdukát," uviedol Zobek s tým, že ide o zberateľsky veľmi atraktívne parametre.

Téma dukátov je podľa Zobeka veľmi aktuálna, tento rok sme si totiž pripomenuli 275. výročie od korunovácie Márie Terézie. ,,Celý budúci rok sa má v rámci Vyšehradskej štvorky niesť v znamení tejto osobnosti, ktorá bola pýchou monarchie. Zaviedla mnohé reformy a bola najvýznamnejšou panovníčkou v histórii Uhorska," podotkol Zobek.

Na averznej strane je portrét Márie Terézie, ktorý lemuje nápis v latinčine. Na reverze je vyobrazená panovníčka na koni, nápis v latinčine približuje, že ide o korunováciu v Bratislave. Výroba dukátov od grafického návrhu až po samotnú realizáciu trvala Zobekovi približne pol roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM