Rôzne Správy

Obnova Piargskej brány v Štiavnici: Pamiatkari majú víziu, čo s ňou, FOTO

Piargska brána je jedinou zachovanou vstupnou bránou do historického mestečka. Najnovšie by mohli jej vnútorné priestory zmeniť využitie.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Piargskej brány v Štiavnici: Pamiatkari majú víziu, čo s ňou, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

V Piargskej bráne v Banskej Štiavnici chce Pamiatkový úrad (PÚ) SR zriadiť kultúrno-spoločenské centrum so zameraním na lokalitu UNESCO. Na objekte tento rok zrekonštruovali fasádu a šindľové časti strechy. Ešte predtým objekt odvlhčili, odkanalizovali a napojili na inžinierske siete.

Plánované práce v interiéri

,,Súčasne sa v reštaurátorských ateliéroch PÚ SR v Bratislave zreštaurovala skulptúra sv. Floriána, ktorá už je i osadená na čelnej fasáde," priblížila riaditeľka Krajského PÚ SR v Banskej Bystrici Zuzana Klasová. Dodala, že potrebné je ešte vyhotoviť kópiu erbu, ktorého originál je evidovaný ako zbierkový predmet v Slovenskom banskom múzeu v Banskej Štiavnici.

,,To bude predmetom obnovy v nasledujúcom roku, a to spolu s prácami v interiéri Piargskej brány. Keďže posledné využitie objektu bolo na obytné účely a zámerom PÚ SR je zriadiť tu kultúrno-spoločenské centrum so zameraním na lokalitu UNESCO, sú pripravované i adaptácie interiéru s dôrazom na odstránenie všetkých nevhodných úprav z prechádzajúceho obdobia," podotkla Klasová s tým, že v tomto roku sa začalo s demontážou betónového schodiska, ktoré má byť nahradené dreveným.

Financovanie tejto obnovy je podľa Klasovej plne zabezpečované z rozpočtu PÚ SR, rozsah prác tak bude závisieť od pridelených financií Ministerstvom kultúry SR. ,,Našou snahou je ukončiť obnovu v nasledujúcom roku. Aby Piargska brána mohla byť komplexne prezentovateľná, však treba, aby taktiež mesto Banská Štiavnica – vlastník bašty, ktorá tvorí súčasť cintorína, realizovalo jej obnovu, pretože jej múry následkom zvýšenej úrovne terénu vlhnú," dodala Klasová.

Jediná zachovaná brána do mesta

Piargska brána je jedinou zachovanou vstupnou bránou do mesta. V období renesancie bolo totiž mesto obkolesené dvojitým vencom opevnenia, pričom z každej strany bola vybudovaná vstupná brána. V severnej časti bola Belianska (od Banskej Belej), v dolnej Antolská (od Svätého Antona) a Piargska brána sa zachovala ako jediná. Postavená bola pri vstupe do mesta zo Štiavnických Baní.

Renesančná budova bola postavená v roku 1554, neskôr v období baroka ju prebudovali na monumentálny barokový vstup do mesta. Stalo sa tak pri príležitosti návštevy cisára Františka Štefana Lotrinského v roku 1751. K Piargskej bráne boli v tom období dostavané aj bočné opevňovacie múry a bašty, ktoré sú v súčasnosti už zachované len po jednej strane. Tie na druhej strane boli odstránené ešte na konci vojny pre stavbu cesty, ktorá v súčasnosti vedie povedľa brány, kedysi však viedla jej podjazdom.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM