Správy

Počuli ste už o Potterovom parnom stroji? Miesto, kde stál, má LÁKAŤ turistov, FOTO

Miesto, kde stroj stál, objavili len pred niekoľkými rokmi. Mesto Nová Baňa sa snaží spolu s občianskymi združeniami túto pamiatku zachrániť a sprístupniť verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Počuli ste už o Potterovom parnom stroji? Miesto, kde stál, má LÁKAŤ turistov, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V Novej Bani predstavili vo štvrtok projekt stabilizácie a konzervácie výnimočného náleziska základov Potterovho parného stroja a jeho následného sprístupnenia verejnosti. Potterov parný stroj je prvý atmosférický parný stroj, ktorý postavil v Novej Bani pred vyše 300 rokmi anglický konštruktér Isaac Potter.

Odklonia cestu?

Miesto, kde stroj stál, objavili len pred niekoľkými rokmi. Mesto Nová Baňa sa snaží spolu s občianskymi združeniami túto pamiatku zachrániť a sprístupniť verejnosti.

Ako uviedol Branislav Medveď z Občianskeho združenia Nová Baňa, projektová dokumentácia na tieto práce je realizovaná vďaka finančnej podpore Rozvojovej agentúry BBSK prostredníctvom členského príspevku v oblastnej organizácii cestovného ruchu Región Gron.

Keďže časť miesta, kde stroj kedysi stál, sa dnes nachádza pod cestou, cieľom je odkryť aj túto menšiu časť a odkloniť cestu o niekoľko metrov. „V rámci projektu by sa mal zrealizovať napríklad aj oporný múr a nálezisko by sa malo trvalo prestrešiť,“ pripomenul Medveď.

Bohatá história

Iniciátori by chceli dať náležitú tvár aj celému areálu, kde sa Potterov parný stroj nachádzal. „Chceme vyhlásiť architektonickú súťaž na to, ako by mal celý areál v budúcnosti vyzerať. Mala by zároveň reflektovať bohatú históriu baníctva tohto mesta,“ uviedol ďalej Medveď.

Súčasťou prezentácie bola aj prehliadka malej expozície, ktorá približuje históriu a objavy, spojené s areálom, tiež prehliadka neďalekej štôlne Tag a predstavenie novej baníckej klopačky pri Baníckej kaplnke.

Miesto, kde stál Potterov parný stroj, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Miesto, kde stál Potterov parný stroj, má priťahovať turistov
6
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM