Jakub Forgács Správy Samospráva

Na cestu medzi Utekáčom a Sihlou sa vrátila osobná doprava: Komu povolili prejazd?

Premávku na poškodenom úseku je podľa technickej správy možné dočasne obnoviť len striedavo v jednom jazdnom pruhu a iba pre vozidlá do 3,5 tony.

Ilustračný obrázok k článku Na cestu medzi Utekáčom a Sihlou sa vrátila osobná doprava: Komu povolili prejazd?
3
Galéria
Zdroj: BBSK

Na základe posudku, ktorý nechal vypracovať Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), je od piatka od 18. hodiny čiastočne obnovená doprava na poškodenom úseku cesty III/2724 medzi miestnou časťou Utekáč – Havrilovo a Sihlou. Prejazd bude zatiaľ umožnený pre vozidlá do 3,5 tony striedavo v jednom jazdnom pruhu a iba pre miestnych obyvateľov a záchranné zložky. Informovala o tom Lenka Štepáneková vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Len pre miestnych

„Na cestu III/2724, ktorú asi tri kilometre nad obcou Utekáč v stredu poškodili intenzívne dažde, sa vrátila s obmedzeniami osobná doprava. Rozhodol o tom starosta obce po obdržaní technickej správy, ktorú promptne zabezpečil BBSK,“ pokračovala Štepáneková.

Poškodený úsek bol vo štvrtok priamo na mieste obhliadnuť geostatik, ktorý navrhol aj dopravné obmedzenia. Tie budú podľa slov Štepánekovej predbežne platiť do vykonania dočasného zabezpečenia vzniknutej závady.

Premávku na poškodenom úseku je podľa technickej správy možné dočasne obnoviť len striedavo v jednom jazdnom pruhu a iba pre vozidlá do 3,5 tony.

„Premávka bude zároveň povolená len pre miestnych obyvateľov vlastniacich alebo užívajúcich nehnuteľnosti na území za miestom zosuvu v smere od obce Utekáč po hranicu katastrálneho územia obce Utekáč v smere na okres Brezno a pre vozidlá bezpečnostných a záchranných zložiek,“ píše sa v technickej správe.

Ďalšie aktuálne správy

Pravidelná kontrola

Stav vozovky bude podľa slov Štepánekovej nutné naďalej monitorovať minimálne trikrát denne, v prípade výdatného a súvislého dažďa sa kontroly zintenzívnia na každé dve hodiny. Tento monitoring bude zabezpečovať podľa dohody správca komunikácie v spolupráci s obcou Utekáč.

„V prípade, že počas pravidelných kontrol dôjde k pokračujúcej degradácii vozovky a svahu pod ňou, je nutné cestu uzavrieť aj pre miestnu dopravu až do času realizácie dočasného zabezpečenia,“ upozorňuje geostatik.

„Po stabilizovaní svahu by až do finálneho riešenia mala ostať doprava vedená v jednom jazdnom pruhu a povolená pre vozidlá do 7,5 tony a autobusy pravidelnej prímestskej dopravy,“ dodala Štepáneková so slovami, že aktuálne platné obmedzenia budú vyznačené dopravným značením.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Brezna

V OBRAZOCH: Podmytie a poškodenie cesty III/2724 medzi Utekáčom a Sihlou
3
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM