Jakub Forgács Správy

Nápady Bystričanov zrealizované z mestských peňazí? Takto môžete zabojovať o takmer 20 000 z rozpočtu

Možnosť získať zdroje na projekty, ktoré pomôžu nášmu mestu, je tu opäť! Kultúra, zeleň či šport... Vďaka tisíckam eur z participatívnemu rozpočtu sa priamo Bystričania môžu podieľať na tom, čo sa má pod Urpínom spraviť.

Ilustračný obrázok k článku Nápady Bystričanov zrealizované z mestských peňazí? Takto môžete zabojovať o takmer 20 000 z rozpočtu
Zdroj: Dnes24.sk

V roku 2015 Banskobys­tričania v rámci participatívneho rozpočtu rozhodujú o sume vo výške 19 343 eur. "Suma je vyrátaná z celkového počtu obyvateľov Banskej Bystrice k septembru 2014 vynásobená 25 centami na obyvateľa. Podľa Štatistického úradu SR bol k septembru 2014 počet obyvateľov Banskej Bystrice 77 475,“ uvádza Miroslav Šimkovič z Koordinačnej rady participatívneho rozpočtu.

Všetci, ktorí chcú tvoriť a prinášať vlastné nápady pre zlepšenie komunity, samosprávy a mesta, môžu podať projekty k participatívnemu rozpočtu do 15. marca 2015 elektronicky, resp. do 16. marca 2015 v Klientskom centre na Mestskom úrade. Maximálna suma na jeden projekt je stanovená vo výške 5 000 eur. O tom, ktoré nápady budú podporené, sa rozhodne na Druhom diskusnom fóre 21. mája 2015.

Ak sa chcete zapojiť, stačí mať nápad/podnet, ktorý spracujete do podoby jednoduchého projektu. To, ako na to, sa dozviete na stretnutiach tematických skupín, ktoré slúžia ako priestor pre stretávanie sa ľudí, ktorých spája spoločná oblasť záujmu, s cieľom navzájom si pomôcť alebo sa inšpirovať pri tvorbe riešení pre mesto v podobe projektových návrhov.

Na výber sú tematické skupiny Kultúra a história, Mládež a šport, Aktívne občianstvo a komunitný rozvoj, Zeleň v meste a verejné priestory. Na Prvom diskusnom fóre 2015 určili účastníci kritériá, podľa ktorých budú hodnotené projekty v procese ich výberu. Tieto kritériá boli stanovené pre každú tematickú skupinu zvlášť:

  • TS Kultúra a história: zapojenie dobrovoľníctva, podpora lokálnych a mladých umelcov, trvalá udržateľnosť – tradícia, zapojenie všetkých skupín obyvateľov, podpora významných výročí mesta, prispenie k popularizácii a dobrému menu mesta
  • TS Mládež a šport: dostupnosť pre verejnosť (športoviská), schopnosť zaujať a osloviť široké vrstvy mládeže, zaangažovanie dobrovoľníkov na realizácii projektu, udržateľnosť (opakovanie, údržba…)
  • TS Aktívne občianstvo a komunitný rozvoj: dosah projektu (merateľný výstup – počet), trvalá udržateľnosť, počet zapojených občanov do projektu, publicita a propagácia projektu, záverečný event
  • TS Zeleň v meste a verejné priestory: udržateľnosť (prospech po dobu viac ako 1 obdobia), zvýšenie funkčnosti (atraktivity, kvality), zapojenie dobrovoľníkov, počet ľudí, zapojených do prípravy projektu

Viac informácií o tom, ako podávať projekty k participatívnemu rozpočtu, sa dozviete na http://pr.banskabystrica.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM