Jakub Forgács Samospráva

Bystričania opäť vtiahnutí do rozhodovania o prioritách v meste: Participatívny rozpočet má pokračovanie

Mať dobrý nápad, získať naň financie a uskutočniť ho. Takáto možnosť sa tento rok opäť ponúka Banskobystričanom. Je však otázne, či o tom domáci vôbec tušia.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania opäť vtiahnutí do rozhodovania o prioritách v meste: Participatívny rozpočet má pokračovanie
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Úloha Banskobystričanov sa nekončí účasťou na voľbách raz za štyri roky, participatívny rozpočet im umožňuje priamo sa zapojiť do procesu rozhodovania o prioritách týkajúcich sa ich mesta či mestskej štvrte. Prvé diskusné fórum sa uskutoční 29. januára 2015 o 17:00 v Cikkerovej sieni na Radnici v Banskej Bystrici a zúčastniť sa ho môžu všetci občania s trvalým bydliskom v Banskej Bystrici starší ako 15 rokov. Cieľom podujatia je určiť témy, ktoré najviac rezonujú v Banskej Bystrici a určiť kritériá pre projekty, ktoré sa budú uchádzať o podporu z mestského rozpočtu.

Rozhodovanie v rukách Bystričanov

Participatívny rozpočet je proces priamej, dobrovoľnej a všeobecnej demokracie zabezpečujúcej ľuďom možnosť diskutovať o všetkom, čo súvisí s verejným rozpočtom a politikou a zároveň prijímať relevantné rozhodnutia. Občan tak nielen volí poslancov mestského zastupiteľstva, ale je priamo vtiahnutý do procesu rozhodovania o prioritách, ktoré sa týkajú jeho mesta či mestskej štvrte. Suma, ktorá je vyčlenená na participatívny rozpočet v roku 2015 bude známa po zasadnutí mestských poslancov.

„Cieľom je, aby sme mohli prostredníctvom mechanizmu zvaného „participatívny rozpočet“ demokraticky, otvorene a spoločne využívať verejné zdroje na tvorbu a realizáciu vlastných nápadov pre zlepšenie mesta, v ktorom žijeme. Zámerom je nielen to, aby sme my, ako verejnosť, boli účastní na tvorbe rozpočtu, ale tiež, aby sme sa zaujímali a porozumeli mestským mechanizmom a aby nám na investíciách a projektoch, ktoré vyberieme, skutočne záležalo,“ uviedol Miroslav Šimkovič z Koordinačnej rady participatívneho rozpočtu.

Najťaživejšie problémy v meste

Na tomto fóre verejnosť nastaví tzv. záujmové oblasti, v ktorých vníma najviac ťaživých problémov v meste. Na základe týchto záujmových oblastí sa utvoria tematické skupiny, v ktorých budú mať možnosť záujemcovia sa pravidelne stretávať a spolu tvoriť projekty, ktoré majú za cieľ identifikované problémy riešiť, alebo ich zlepšovať či prinášať inovatívne nápady, slúžiace čo najväčšiemu počtu občanov nášho mesta.

„Zároveň zúčastnení občania určia základný súbor kritérií pre vypracovávané projekty, ktoré by mali tieto spĺňať, ak sa budú chcieť uchádzať o čiastku zo sumy, alokovanej mestom na tento účel. Základný súbor kritérií, ktorý vzíde z prvého diskusného fóra, môže byť doplnený o ďalšie relevantné kritériá v procese zvažovania na druhom diskusnom fóre,“ priblížila Daniela Haragová z Koordinačnej rady participatívneho rozpočtu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM