Marcel Páleš Kultúra

Na aké akcie vyraziť cez tento víkend? Vyberajte z našich tipov...

Čo s voľným časom už v piatok večer či cez víkend? Odporúčame vám siahnuť po niektorej z možností v Banskej Bystrici. Divadlo, koncerty, výstavy... To všetko čaká na vás.

Ilustračný obrázok k článku Na aké akcie vyraziť cez tento víkend? Vyberajte z našich tipov...
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

KONCERTY:

  • 8. 11. 20:00, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Námestie SNP 16 – SOFT JAZZ SOCIETY – JAZZOVÝ KONCERT – Premiéra nového slovenského jazzového zoskupenia s prívetivým názvom Soft Jazz Society. Autori projektu Patrícia Páleníčková a Vlado Vizár, spojili v jazze celkom netradične fagot, trombón a tenor saxofón s osvedčenými rytmickými a harmonickými nástrojmi gitarou, kontrabasom a bicími. Skladby koncertu pozostávajú nielen zo známych diel jazzovej knižnice a klenotnice, ale aj z autorskej dielne trombónistu Vlada Vizára.
  • 8.11. 20:00, Klub 77, Horná 54 – SÚBOJ TITANOV: U2 vs RAMMSTEIN – Partia muzikantov, ktorí majú radi U2 a kladú dôraz na čo najkvalitnejšie prevedenie songov tejto írskej legendy po muzikantskej aj vizuálnej stránke. V repertoári majú všetky zásadné hity U2. + Najlepší slovenský tribute band nemeckých gigantov – skupiny Rammstein.

DIVADLO:

  • 9. 11 16:00, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Námestie SNP 16 – Malé Divadlo Gasparego: PROROK RAK – Bábkové predstavenie pre deti podľa slovenskej rozprávky Pavla Dobšinského. Príbeh o tom ako Jano Rak svojou šikovnosťou nielen zbohatol, ale aj k úcte všetkých prišiel a ako jeho žena Zuza už nikdy viac nemusela nahá po dome chodiť.
  • 9. 11. 18:30, Štátna opera, Národná ul. 11 – CIGÁNSKA LÁSKA /Franz Lehár/ – Týmto dielom si skladateľ Franz Lehár splnil sen a napísal vskutku opernú operetu. V troch dejstvách prerozprával príbeh Zoriky, dcéry bojara Petra Dragotina. Zorika sa stane obeťou vlastných vášní. Jej zámer vydať za sa snúbenca Jonela spochybní príchod Jóžiho, excentrického cigánskeho huslistu.
  • 10. 11. 10:00 Bábkové divadlo na Rázcestí – Farbatolárium – Tretie pokračovanie jedinečného interaktívneho divadelného projektu pre batoľatá a ich rodičov. Inscenácie sú interaktívne, to znamená, že rešpektujú neposednosť detí, zapájajú ich do diania, pracujú s nimi, herci a herečky vytvárajú priamy kontakt s deťmi dotykom.
  • 10. 11. 16:00 Bábkové divadlo na Rázcestí – ROZPRÁVKY O PSÍČKOVI A MAČIČKE – V Rozprávkach o psíčkovi a mačičke je ukryté stále aktuálne podobenstvo o dvoch rozdielnych stvoreniach, ktoré spolu žijú a snažia sa – napriek svojim rozdielom – prežiť krásne chvíle, pochopiť jeden druhého, a pritom sa ešte aj potešiť.

VÝSTAVY:

  • piatok, sobota, nedeľa – Stredoslovenská galéria, Dolná 8, Banská Bystrica – RICHARD LOSKOT, MICHAL ŠIMONFYHO: PRÍRODNÉ MATERIÁLY – Výstava Prírodné materiály je výsledkom tvorivej spolupráce dvojice mladých súčasných umelcov – Richarda Loskota (1984, CZ) a Michala Šimonfyho (1984, SK). Obaja autori vo svojej tvorbe tematizujú prírodu, skúmajú substancie a javy, ktoré vytvárajú prirodzenú skutočnosť nášho sveta a zároveň kladú závažné otázky o aktuálnom etickom vzťahu človeka k živému organizmu prírody.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – CHRÁMY, KOSTOLY, KOSTOLÍKY – architektonické stavby spojené s vierou. „Pozemské príbytky božie a zároveň nadpozemské vypnutia ľudského ducha. Po tisícročia sprevádzajú ľudstvo a každého z nás.“ Práve tieto stavby sú spoločným motívom fotografickej výstavy architekta a fotografa Ľudovíta Kuploviča.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – BLUDNÝ KRUH SLOV / DER TEUFELKREIS DER WŐRTER – Interaktívna výstava o nositeľke Nobelovej ceny za literatúru Herty Müller.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici a autor Vás pozývajú na výstavu MILAN SOKOL – HRA JE HRA.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – výstava NEMECKÉ VYNÁLEZY, KTORÉ ZMENILI SVET
  • piatok a sobota – Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici a Krajská hvezdáreň a planetárium M. Hella – Hvezdáreň v Banskej Bystrici Vás pozývajú na výstavu výtvarných prác celoslovenskej súťaže VESMÍR OČAMI DETÍ, ktorá bude verejnosti prístupná od 22.10.2013 do 15.11.2013 na 1. poschodí ŠVK.
  • piatok a sobota – Štátna vedecká knižnica – AHA, STOVEŽATÁ PRAHA – výstava fotografií Moniky Necpálovej.

ŠPORT:

  • 9. 11. 14:30 Hutná 3 – Futbalový štadión Štiavničky – FK DUKLA BANSKÁ BYSTRICA – DAC DUNAJSKÁ STREDA

WORKSHOP A INÉ:

  • 9. 11. 10:00 Divadlo Štúdio tanca, Komenského 12 (na Kačici) – PRESS DAY je jediné podujatie svojho druhu na Slovensku, ktoré prináša svet žurnalistiky. Tešiť sa môžete nielen na inšpiratívne príbehy známych osobností z médií, ale taktiež aj na praktické workshopy.

KINO:

  • piatok, sobota, nedeľa o 20:30 – Cinemax Banská Bystrica – KANDIDÁT – Produkcia Azyl a Continental film prinášajú celovečerný film Kandidát, štylizovaný cynický thriller s prvkami čiernej komédie na motívy knihy Kandidát – Denníky z odpočúvania od Maroša Hečka a Michala Havrana. Dej je situovaný na Slovensku, kde prebieha kampaň na prezidenta republiky.
  • sobota, nedeľa 13:10, Cinemax Banská Bystrica – ŠMOLKOVIA 2 – V pokračovaní rodinnej komédie Šmolkovia 2 vytvorí zlý čarodejník Gargamel nezbedné stvorenia podobné Šmolkom, tzv. Lapajov a dúfa, že s ich pomocou získa všemocnú magickú šmolkovskú esenciu. Avšak čoskoro zistí, že len skutočný Šmolko mu môže dať, čo potrebuje, a že iba Šmolinka pozná tajné kúzlo, ktoré premení Lapajov na skutočných Šmolkov.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM