Jakub Forgács Správy Samospráva

Mesto Sumy žiada o pomoc: Bystrica vyhlásila potravinovú zbierku, čo treba nosiť?

Banská Bystrica má od roku 2016 s mestom Sumy podpísané Memorandum o spolupráci. Pomôže mu preto aj v čase vojny.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Sumy žiada o pomoc: Bystrica vyhlásila potravinovú zbierku, čo treba nosiť?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Počas najbližšieho víkendu, v dňoch 12. a 13. marca 2022 budú môcť obyvatelia mesta, ale aj z blízkeho okolia priniesť potraviny a vybraný drogistický tovar. Zbierku je možné doručiť na mestský úrad počas obidvoch dní medzi 10.00 a 17.00 hod. Na budúci týždeň bude zaslaná do Sumy. Informoval o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora.

Žiadajú o pomoc

Severovýchodné mesto na Ukrajine bolo od začiatku terčom intenzívneho ostreľovania zo strany ruských jednotiek. „Sumská samospráva požiadala banskobystrickú radnicu o pomoc v podobe zabezpečenia chýbajúceho materiálu, ktorého zoznam sa každý deň rozrastá. V meste v súčasnosti nefunguje základná infraštruktúra. Obyvatelia zostali izolovaní bez zásob potravín a liekov,“ uviedol Strelec.

„Nikto z nás by sa určite nechcel ocitnúť v takejto situácii. Mesto Sumy a jeho obyvatelia nás potrebujú, preto pre nich vyhlasujeme zbierku. Banskobystričanky a Banskobystričania môžu v sobotu a v nedeľu v čase od 10.00 do 17.00 hod. doručiť do vestibulu mestského úradu najmä trvanlivé potraviny, ale aj hygienické potreby,“ konštatuje primátor Ján Nosko.

Čo treba nosiť?

Z trvanlivých potravín sú vhodné hlavne konzervy s mäsom, rybami, paštéty, strukoviny, instantné polievky. Ďalej trvanlivé mlieko, zaváraniny, džemy, káva, čaj, cukor, med, soľ, cestoviny, omáčky na cestoviny, sterilizovaná zelenina v konzervách, múka a pod. „Žiadané sú aj potraviny pre deti, najmä sušené dojčenské mlieko, detská výživa, krupica či rôzne kaše, ale i cereálie. Medzi nedostatkový tovar patria momentálne v Sumy aj plienky pre dospelých, detské plienky a čistiace prostriedky,“ uvádza Zuzana Gajdošíková, vedúca Oddelenia medzinárodných vzťahov a zahraničného obchodu MsÚ Banská Bystrica.

Banská Bystrica má od roku 2016 s mestom Sumy podpísané Memorandum o spolupráci. V prípade darovania väčšieho množstva potravín alebo hygienických potrieb, je možné ich po konzultácii s informátorom mestského úradu vyložiť priamo vo dvore úradu. V priebehu nasledujúceho týždňa bude zbierka odvezená na Ukrajinu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Vojna na Ukrajine
16
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM