Správy

Lesníci si pripomenuli 100 rokov od pádu TRAGICKEJ lavíny: Merala 35 metrov a zabila 18 ľudí

Z 22 zasypaných obyvateľov osady sa zachránili len štyria. Traja dospelí a 15 detí našlo smrť pod masami bieleho snehu.

Ilustračný obrázok k článku Lesníci si pripomenuli 100 rokov od pádu TRAGICKEJ lavíny: Merala 35 metrov a zabila 18 ľudí
8
Galéria

Lesy SR si spoločne s partnermi z Technickej univerzity vo Zvolene, zástupcami obce Staré Hory a príbuznými obetí pripomenuli 100 rokov od pádu tragickej lavíny v osade Rybô. Pietna spomienka spojená s kladením vencov a zapálením sviečok sa konala vo štvrtok (8. 2.) pri kríži obetiam lavínového nešťastia, ktorý stojí na mieste, kde sa lavína zastavila. Lesníci o tom informovali na sociálnej sieti.

Najtragickejšie známe lavínové nešťastie na Slovensku sa odohralo v noci zo 6. na 7. februára 1924. Z masívu Krížnej sa odtrhla lavína, ktorá dala postupne do pohybu 2,4 milióna kubických metrov snehu. Lavína prešla 2,5 kilometra a po zastavení mala výšku 35 metrov. Zasypala hornú časť uhliarskej osady Rybô, kde poškodila alebo úplne zničila celkovo päť domov. Z 22 zasypaných obyvateľov osady sa zachránili len štyria. Traja dospelí a 15 detí našlo smrť pod masami bieleho snehu.

„Táto tragédia, ako aj pád lavín v nasledujúcich rokoch, spustili vypracovanie projektov protilavínovej ochrany územia. Okrem vybudovania technických zábran zabezpečili Štátne lesy Banská Bystrica zalesnenie desiatok hektárov plôch, ktoré boli v minulých storočiach odlesnené z dôvodu hôľneho pasenia dobytka a ťažbe dreva pre banský a hutnícky priemysel. Novozaložené porasty dodnes plnia funkciu protilavínovej ochrany Hornojelenskej doliny vrátane osady Rybô,“ uviedli lesníci.

Zábery z pietnej spomienky si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Pietna spomienka 100 rokov od pádu tragickej lavíny
8
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM