Jakub Forgács Rôzne

Hudobní skladatelia aj finalista televíznej šou: Pozrite, kto všetko dral lavice na bystrickom gymnáziu

Evanjelické gymnázium v Banskej Bystrici vychovalo mnoho absolventov, medzi nimi aj známe tváre. Lavice tam totiž drali nielen známe mená, o ktorých sa v súčasnosti učíme aj na hodinách slovenčiny.

Ilustračný obrázok k článku Hudobní skladatelia aj finalista televíznej šou: Pozrite, kto všetko dral lavice na bystrickom gymnáziu
Zdroj: TASR

Hovorí sa, že škola je dobrá vtedy, keď sa môže pochváliť svojimi absolventmi. Medzi také školy sa nepochybne radí aj Evanjelické gymnázium v Banskej Bystrici. V priebehu svojej histórie jej brány opustilo mnoho absolventov, medzi ktorými nechýbali ani zvučné mená. Určite vám budú dobre známe.

Rázus a Krčméry

Žiakmi Evanjelického gymnázia v Banskej Bystrici boli svojho času napríklad aj evanjelický kňaz, politik a spisovateľ Martin Rázus či evanjelický kňaz a básnik Ján Kollár, ďalej tiež hudobní skladatelia Štefan Krčméry a Viliam Figuš Bystrý, ale tiež politik Milan Hodža.

Zo súčasnej histórie patria medzi najznámejších absolvenstov predsedníčka vnútromisijného výboru Západného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Andrea Valentová, evanjelická farárka v Sennom Zuzana Lipovská či finalista súťaže Hlas Československa Jakub Pohle.

Učil tu aj Sládkovič

Nemenej známi sú však samotní učitelia, ktorí na tejto škole pôsobili. Žiakom a neskôr aj rektorom Evanjelického gymnázia bol Ján Pilárik, no ako rektor tu pracoval aj Matej Bel. Kedysi tu žiakom vštepovali do hláv vedomosti aj evanjelický kňaz a básnik Andrej Sládkovič či prvý podpredseda Matice Slovenskej Karol Kuzmány.

Zoznam známych učiteľov z Evanjelického gymnázia je však oveľa dlhší. Pôsobili tu napríklad aj zakladateľ prvého roľníckeho úverového družstva na svete (Gazdovský spolok v Sobotišti) Samuel Jurkovič, literát Edmund Oravec či významný pedagóg Ján Kmeť.

Čítajte tiež:

Hokejisti, speváčka aj pracovník Google… TIETO známe mená drali lavice na GASku v Bystrici!

Na bystrickom gymnáziu drali lavice známe mená: Študovali na ňom Sklenaříková aj vývojár Facebooku

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM