Jakub Forgács Rôzne

Holandskí turisti na návšteve mesta pod Urpínom? Pozreli na tváre Bystričanov a zostali prekvapení!

Banská Bystrica je známou destináciou na Slovensku nielen pre domácich, ale aj zahraničných turistov. Nedávno mali možnosť mesto pod Urpínom vidieť holandskí návštevníci. Tých čakalo prekvapenie, keď ochutnali slivovicu aj keď pozreli na tváre Bystričanov.

Ilustračný obrázok k článku Holandskí turisti na návšteve mesta pod Urpínom? Pozreli na tváre Bystričanov a zostali prekvapení!
Zdroj: TASR

Naše dominanty obdivujú neraz aj návštevníci z Maďarska, Česka, Nemecka no dokonca sem občas zavítajú i z Holandska. Práve posledne menovaní nedávno mali možnosť ochutnať domácu slivovicu či kochať sa historickými objektmi. Uznali krásu mesta a prekvapili ich ceny. Na návštevu nášho mesta zavítali z holandského Rotterdamu.

Prekážal im neporiadok a absencia smetiakov

Jurien a Anna sa do Banskej Bystrice dostali začiatkom júla na pozvanie ich kamarátky, Sásovčanky Katky (21). Tá sa s nimi zoznámila minulý rok, počas ciest po Európe, tzv. couchsurfingu. „Boli hrozne milí, bez problémov ma u seba ubytovali takmer na týždeň a nič ma to nestálo, tak som ich na oplátku zavolala k nám, hoci prišli iba na noc,“ povedala.

My sme boli zvedaví, čo jej holandskí priatelia hovoria na Banskú Bystricu. „Mesto sa im veľmi páčilo, hlavne Námestie SNP a to, že je tu veľa zelene, no trochu im prekážal neporiadok na chodníkoch a absencia smetných košov v centre mesta,“ povedala nám Katka.

Tá zároveň prezradila, že čo sa týka domácich obyvateľov mesta pod Urpínom, zahraniční turisti zažili najväčšie prekvapenie, keď pozreli na ich tváre. Čo ich na nich tak zaujalo? „Čo ich prekvapilo, boli usmiati Bystričania, ktorých stretávali na každom kroku. Neviem, ako je možné, že sme zväčša narazili iba na takých,“ pokračovala Katka.

Zaskočení zo slivovice

„Vybrali sme sa spolu aj na krátku túru, ale iba po okolí. Vyšliapali sme si na Šachtičky a okúpali sme sa v jazere. Nechýbala ani opekačka, ktorú si veľmi pochvaľovali,“ prezradila so slovami, že chceli veľmi vidieť aj Španiu Dolinu, čo však pre nedostatok času nestíhali.

Keď už boli na Slovensku návštevníci až z Holandska, Katka ich aj náležite pohostila. „Ochutnali domácu slivovicu, no v tej chvíli sa netvárili veľmi nadšene. Nečakali, že bude taká silná,“ zaspomínala si s úsmevom Katka. Ako doplnila, radšej potom zostali na pive a horalkách. Bryndzové halušky ich tiež veľmi nelákali, pochutili si skôr na mäse.

„Hoci tu boli iba krátko,určite sa sem vraj ešte vrátia, lebo ich očarila naša príroda. Čakala ich však ďalšia cesta, mali namierené na východ,“ dodala na záver Katka, ktorá spomenula, že Jurien s Annou chceli vidieť hlavne Moskvu a na ceste späť domov si zase vychutnať pobrežie Stredozemného mora, čo sa im nakoniec aj podarilo.

Čítajte tiež:

Keď sa turisti chystajú na výlet do Bystrice… 7 vecí, na ktoré sme pod Urpínom obzvlášť hákliví

10 otázok o bystrickom námestí: Poznáte srdce nášho mesta naozaj dobre?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM