Ivana Kováčiková Kultúra

FOTO: Hneď na otvorení priložili ruku k dielu. Na FUBABY Dobrík aj gitarista Bílek

Otvoriť oči, nastaviť uši a hlavne nasávať umenie. Pretože nevšedný bystrický festival ponúka toho naozaj veľa. Ako vyzeralo otvorenie FUBABY?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Hneď na otvorení priložili ruku k dielu. Na FUBABY Dobrík aj gitarista Bílek
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto pod Urpínom žije až do piatka 5. ročníkom Festivalu umenia a dizajnu Banská Bystrica – FUBABY 2016. Podujatie, ktoré v pondelok podvečer slávnostne otvorili, každoročne navštívia tisícky návštevníkov. Na všetky vystúpenia a tvorivé sympóziá je vstup bezplatný. Umelci zo všetkých sfér, speváci, herci, maliari či sochári vytvoria počas týždňa diela, ktoré budú použité aj na skrášlenie krajského mesta. Dejiskom festivalu je centrum Europa SC a Námestie SNP.

Patrónom Ján Dobrík

Patrónom festivalu pre rok 2016 je herec známy z televíznych seriálov, ale aj z divadla, Ján Dobrík. „Umenie aj Banská Bystrica sú pojmy, ktoré sa ma bytostne týkajú. Som Banskobystričan a prvých 19 tokov svojho života som žil v tomto meste. Potom som odišiel spoznávať umenie do Bratislavy. Som veľmi rád, že práve dnes môžem byť patrónom tohto festivalu. Je to o umení, je to o vás pretože stačí zodvihnúť hlavu, otvoriť oči a to umenie uvidíte na každom kroku,“ uviedol herec na slávnostnom otvorení, kam si len odbehol a hneď sa vracal domov, aby sa venoval novonarodenému synovi.

Okrem predstavenia programu organizátori priložili aj ruku k dielu. Podujatie otvorili spontánnym maľovaním na plátno v nových farbách festivalu. Po slávnostnom akte zahral divákom dvojnásobný majster sveta v hre na gitaru Dávid Bílek.

„Festival sa ponesie aj v znamení hviezdneho speváckeho obsadenia jednotlivých dní festivalu. V piatok, kedy je plánované slávnostné ukončenie festivalu, vystúpi Dara Rolins. Chystáme tiež bohatý program pre deti a rodiny. Banskobystrická míľa je určená pre rodiny, jednotlivcov i celé triedy. Aj tento rok podporíme charitatívnou zbierkou Zrnko talentu – mladý talent regiónu,“ dodal spoluzakladateľ festivalu Marek Šlosár o akcii, ktorá sa koná pod záštitou štátneho tajomníka ministerstva kultúry Igora Adamca a bystrického primátora Jána Noska.

Novinka festivalu

„FUBABY je kultúrno-spoločenská udalosť založená v roku 2011. Počas prvých troch ročníkov pod názvom Banskobystrický Montmartre akciu navštívilo takmer 36 000 ľudí. Účasť prijalo 169 umelcov z piatich krajín. Festival umenia priniesol spolu viac ako 60 originálnych umeleckých diel, vyše 30 koncertov a tri unikátne výstavy diel starých banskobystrických majstrov zo súkromných zbierok,“ zhodnotil riaditeľ festivalu, Igor Šimeg.

Festival zaznamenal dynamický vývoj a rozširuje svoj záber aj na rýchlo sa vyvíjajúce nové odbory, ktoré zahŕňajú audiovizuálne umenie, dizajn, divadlo, tanec, hudbu a slovo.

„Novinkou je, že festival sa po prvý raz rozšíril o sekciu dizajn a návštevníci na podujatí budú mať možnosť uvidieť dizajnérske kúsky z rôznych oblastí. Ďalším prekvapením je predstavenie svetového unikátu a dizajnérskeho skvostu, a to dreveného počítača vyrábaného priamo v Banskej Bystrici, ktorý si budú môcť naživo pozrieť. Prekvapením je tiež nové logo a identita festivalu so skratkou FUBABY – symbolizujúce farebnú paletu života a množstvo umeleckých žánrov v uliciach nášho mesta počas festivalu. Logo spája mäkké farby mesta, lesov, rieky s pestrou paletou výtvarníka,“ priblížil Šimeg s tým, že šesť farieb v logu znamená šesť sekcií festivalu.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako vyzeralo otvorenie FUBABY 2016!

Čítajte tiež:

Netradičné spoznávanie skvostov Bystrice. Beh spojí ľudí s kultúrou a históriou

Festival umenia a dizajnu v Bystrici s nabitým programom: Dara Rolins, míľa mestom aj viacero noviniek!

Festival umenia a dizajnu slávnostne otvorili
21
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM