Ivana Kováčiková Iné športy

Netradičné spoznávanie skvostov Bystrice. Beh spojí ľudí s kultúrou a históriou

Športové zápolenie, aké v našom meste len tak nezažijeme! Spájať v sebe bude viaceré oblasti. Kto všetko sa môže zapojiť a čo je v hre počas Banskobystrickej míle?

Ilustračný obrázok k článku Netradičné spoznávanie skvostov Bystrice. Beh spojí ľudí s kultúrou a históriou
Zdroj: TASR

Banskobystrická míľa predstavuje spojenie športu, kultúry a histórie. Orientačný beh je určený pre celú rodinu, triedu aj jednotlivcov. Je viac ako turistická prechádzka zaujímavými a málo poznanými historickými cieľmi, ktoré nám závidí každý Američan či Japonec.

Trasa bude k dispozícii od 22. júna do 26. júna, každý deň v rámci festivalu Fubaby 2016. Zúčastniť sa môžu celé triedy, školské, družinové, vzdelávacie a záujmové športové týmy. Štart bude v nákupnom centre Europa a pokračovať sa bude v smere do centra mesta, s cieľom na Námestí SNP/ Európa SC. Prvý štart je naplánovaný na 10:00. Súťaž tímov je zameraná na zážitkové spoznanie a motiváciu pre dosahovanie cieľov. Zámerom tejto zábavnej súťaže je podporiť športového ducha, kondíciu účastníkov a zároveň sprístupniť a priviesť ich na miesta, ktoré nám bežne unikajú. Posledný štart bude o 15-tej hodine.

Dva varianty trate

Banskobystrickú míľu absolvujú súťažiaci s pomocou maľovanej mapky po vyznačenej trati v dvoch variantoch: kratší cca 45 minút a dlhší, 60 minút. Vyznačenie v teréne mesta sa zhoduje s trasou na mape a má podobu farebných vlajúcich dvojfarebných stužiek. Viditeľné sú voľným okom a v kombinácii s mapou jednoducho orientujú športovcov ku kontrolným bodom.

Stanovištia tvoria samotné historické a kultúrne pamiatky, označené informačnou tabuľou s popisom a prípadne dobovým obrázkom. Text obsahuje okrem informácií slovo, ktoré súťažiaci musí vpísať do kontrolného lístka. Získaním všetkých slov získa odkaz, ktorý ho oprávňuje, zaradiť sa do súťaže o hlavné ceny.

Na niekoľkých vytipovaných stanovištiach majú športovci moderované zážitkové stretnutia s dobovými reáliami, alebo jedinečným vstupom do inak uzavretého alebo spoplatneného objektu.

Ceny pre každého

Odmeny čakajú tímy aj jednotlivcov tiež na trase a sú spojené s interaktívnou súťažou na internete. Vyhodnotenie sobotného orientačného behu prebehne v cieli – na námestí SNP / Európa SC – s očakávaným koncom Banskobystrickej míle približne o 16:00. Vyhodnotenie súťažiacich tried, školských, záujmových či iných tímov bude prebiehať priebežne, s dostupnosťou na internetovej stránke orientačného behu Banskobystric­ká míľa.

Každý účastník získava zdarma maľovanú mapku širšieho centra mesta, odmenu na trase, prípadne v cieli a tiež zaradenie do súťaže o hlavné ceny. Najzaujímavejšími cenami bude voľný vstup do Múzea SNP, Stredoslovenského múzea, obraz z Banskobystrického Montmartru a produktové ceny partnerov festivalu FUBABY 2016.

Čítajte tiež:

Festival umenia a dizajnu v Bystrici s nabitým programom: Dara Rolins, míľa mestom aj viacero noviniek!

FOTO: V Bystrici padol nový slovenský rekord. S bublifukom v ruke aj rektor UMB

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM