Ivana Kováčiková Kultúra

Festival umenia a dizajnu v Bystrici s nabitým programom: Dara Rolins, míľa mestom aj viacero noviniek!

Mesto pod Urpínom bude onedlho dýchať kreativitou. Samotní Bystričania sa budú môcť pridať k maliarom, hudobníkom a ďalším umelcom. Čo všetko prinesie piaty ročník netradičného festivalu umenia a dizajnu? Zabojovať môžete aj o atraktívne ceny!

Ilustračný obrázok k článku Festival umenia a dizajnu v Bystrici s nabitým programom: Dara Rolins, míľa mestom aj viacero noviniek!
Zdroj: Facebook

Piaty ročník bystrického festivalu umenia a dizajnu sa bude konať od 20. júna do 26. júna 2016. Ttento rok prináša mnoho prekvapení. Dve nové sekcie budú divadlo a bohatá prehliadka autentických regionálnych folklórnych skupín. Tohtoročné sprievodné výstavy sú zamerané na Okamihy života. Dvaja fotografi, Miro Trimay a herec a fotograf Ján Dobrík, predstavia svoje kolekcie. Maľby Ľubice Lintnerovej doplnia vystavované diela o typické obrazy nášho roztancovaného mes­ta.

Dara Rolins aj Suvereno

Interpretačné pódiá rozohrajú divadelné súbory absolventov FDU AU, ktoré už dnes tvoria úžasný činoherný potenciál nášho mesta, poprvýkrát ich môžete spoznať v jednom týždni. Hudobnú scénu ozdobia aj spevácke špičky: Dara Rolins, Suvereno, Milo Kráľ & band, David Bílek & band. Mená skvelých interpretov a operetiek, ktoré sa predvedú na Večer svetových muzikálov sa dozvieme už čoskoro.

Festival umenia a dizajnu ponúkne oveľa viac. Tvorivá hodinka je novinkou tohto ročníka. „Súčasťou festivalu je aj nová možnosť, priniesť si, čo vám radosť a odvaha našepkajú a spolu s umelcami na ulici, podľa harmonogramu a vyznačených miest, maľovať, hrať, spievať,“ uviedli organizátori. Budú pripravené aj spoločné, rodinné omaľovánky pod holým nebom s prípadným piknikom. Na záver uvidíte spoločnú výstavu diel dobrovoľníkov a tie najlepšie diela ocení medzinárodný tým umelcov festivalu.

Galéria pod holým nebom

Umelecký, dizajnový aj obrazový mobiliár Bystrice opäť obohatia nové históriou aj súčasnosťou inšpirované diela viac ako tridsiatky slovenských aj zahraničných výtvarníkov. Nájdete ich v galérii pod holým nebom vo festivalovom Parku Osobností Bystrice a samozrejme pred vstupom do obchodného centra Europa. Na viacerých miestach nášho mesta budú ukryté zaujímavé prekvapenia.

Banskobystrická míľa predstavuje spojenie športu, kultúry a histórie. Na prechádzku po meste určenej celým rodinám, triedam aj jednotlivcov je potrebná registrácia. Je viac ako turistická prechádzka zaujímavými a málo poznanými historickými cieľmi, skvostami histórie, kultúry a umenia nášho mesta.

Práce na ďalšom stupni turistickej makety Bystrice sa rozšíria o nové technológie. Návštevníci sa budú môcť prihlásiť do dobrovoľného týmu umeleckých asistentov pri príprave 3D modelu Perla na Hrone.Organizátori s partnermi zároveň vyhlásili súťaž o bezplatné zapožičanie auta na víkend a voľný víkendový vstup do wellness na Štiavničkách.

Čítajte tiež:

Mladí nadšenci z Bystrice zabodovali. Netradičnými šachmi zaujali až v Bruseli

Najmenší Bystričania sa majú na čo tešiť. 9 akcií, špeciálne na oslavu MDD

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM