Ľubomíra Karmanová Rôzne Recept na dnes

Elixír mladosti existuje: Známa lučenecká kuchárka Helena Nôtová nám prezradila svoj recept :)

Príjemnej a usmiatej Helenke Nôtovej by ste dôchodkový vek iste nehádali. Okrem mlado vyzerajúcej tváre a postavičky, ktorú by jej mohla závidieť aj násťročná dievčina, táto dáma prekypuje pozitívnou životnou energiou. Prezradila nám svoje tajomstvo.

Ilustračný obrázok k článku Elixír mladosti existuje: Známa lučenecká kuchárka Helena Nôtová nám prezradila svoj recept :)
Zdroj: Dnes24.sk

Pri pohľade na túto štíhlu dámu, by nikoho nenapadlo, že takmer celý svoj život strávila v kuchyni. Tými najlepšími domácimi dobrotami stravovala nielen žiakov v školskej jedálni, ale neskôr aj zákazníkov vlastnej reštaurácie. Jej vychytená domáca kuchyňa láka stravníkov už 20 rokov.

Lučenčania sú nároční jedáci

Domáca strava a domáce výrobky sú na prípravu náročné, napriek tomu, pani Helenka si na kvalite, nielen pre seba a svoju rodinu, ale aj pre svojich hostí, zakladá. „Lučenčania sú nároční a vedia oceniť kvalitnú kuchyňu,“ hovorí o svojich stravníkoch.

Podľa jej skúseností sú náročnejší jedáci muži. „Ešte ani nezačnú jesť a už solia, pikantné si dávajú,“ hovorí. Jej pokusy o zaradenie zdravej stravy do jedálnička ocenili aj hostia. „Zdravú stravu viac obľubujú ženy, chlapi sa potrebujú poriadne najesť, ale už aj muži začínajú inklinovať k zdravšej výžive,“ hovorí.

Elixír mladosti

Prvé, čo si na tejto vitálnej dôchodkyni všimnete je krásna pleť, štíhla postava a kopa pozitívnej energie, ktorá z nej vyžaruje. Za jej výzorom ale nie je žiadna tvrdá drina v telocvični, ani šikovné ruky plastických chirurgov.

„Lekárka mi nedávno na prehliadke povedala, že žasne. V šesťdesiatke nemám cholesterol, vysoký tlak, alergiu a neberiem žiadne lieky,“ pochválila sa pani Helenka.

To všetko pripisuje práve svojmu jedálničku. Pred niekoľkými rokmi sa začala venovať zdravej výžive a na jej jedálnom lístku nechýba kuskus, pohánka, burgur a množstvo zeleniny a ovocia. „Do nádobky si dám olivový olej, na to kuskus, zalejem horúcou vodou a zakryjem. O desať minút to len prehrabnem vidličkou a hotovo. Je to veľmi rýchle. K tomu si dám kopec zeleniny,“ prezradila svoje tajomstvo sympatická dôchodkyňa.

Denne si pripíja na svoje zdravie

Pripiť si na svoje zdravie zvykne pani Helenka denne. Ovocnými a zeleninovými smoothies štartuje, totiž, každý svoj deň. Jej stravovacie návyky prebrali aj dcéry, ktoré obdivujú mamkinu vitalitu. Chlapom v rodine takáto strava až tak nevonia. „Nevydržia dlho pri zdravej strave. Majú radi tradičnú kuchyňu,“ prezradila na mužskú časť rodiny.

Napriek tomu, že táto vitálna pani kuchárka je už na zaslúženom dôchodku, kuchyňu neopustila. Aj keď rodinný podnik už má pod palcom jej syn, paňou v kuchyni je stále ona. Svoju prácu miluje a stravníci milujú jej domáce rezance, kysnuté knedle a pečené buchty ako od babičky.

Podnikanie je síce namáhavý a ťažký chlebíček, ako ona sama tvrdí, človek prichádza o súkromie. Ak, však, cítite podporu rodiny, všetko sa dá ľahšie zvládnuť. „Manžel ma vždy povzbudzoval v tom, čo robím,“ dodala na záver usmievavá Helenka.

Keď ku zdravej výžive pripojíte aj pohyb na čerstvom vzduchu, určite sa budete cítiť fit. Ak neviete kam sa vybrať, možno vám pomôžu zaujímavé tipy lučenčanov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM