Jakub Forgács Rôzne

Domček ako z praveku či čudesný nástroj... Areál školy pri Bystrici sa mení na učebnú pomôcku FOTO

Myslíte si, že škola musí byť len o vysedávaní v laviciach a počúvaní teórie? Iba pár kilometrov od nášho mesta vás presvedčia o opaku. Žiaci sa tu budú učiť vskutku netradične!

Ilustračný obrázok k článku Domček ako z praveku či čudesný nástroj... Areál školy pri Bystrici sa mení na učebnú pomôcku FOTO
Foto: Ondrej Pastierik

Keď sa vyberiete do neďalekého Badína, pri miestnej škole vám udrie do oka nevšedný domček, takmer ako z praveku. Nestojí tam len tak náhodou. Vznikol ako súčasť projektu Záhrada, ktorá učí, organizácie Živica. Jeho cieľom je využívať potenciál školských záhrad pri vyučovaní bežných predmetov.

„Pôvodná myšlienka bola od Mateja Lepieša, nášho bývalého žiaka, ktorý teraz pôsobí v organizácii Organica a venuje sa práve takýmto slameným ekostavbám, hlineným omietkam a podobne. Potom na našu školu prišla jedna skvelá kolegyňa zo školského klubu detí Mirka Hudobová a ona je tiež tak správne ekologicky orientovaná,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 Viera Turianska, zástupkyňa

Práve nová kolegyňa podľa slov Turianskej prišla s nápadom, ako slamený domček zakomponovať do širšej myšlienky a pod názvom Záhrada, ktorá učí, sa zapojiť do projektu, ktorý organizuje Živica. „Matej prišiel s papierom, kde mal fotky podobných stavieb a pána riaditeľa aj mňa to zaujalo hneď na prvý pohľad, a tak sme súhlasili s realizáciou. Viac menej svojpomocne, materiál ako hlina, kamene, slama sú miestne. Pracujú na tom Matej s ďalšími dobrovoľníkmi už od jesene minulého roku,“ pokračovala s tým, že nejde len o Badínčanov, ale aj aktívnych mladých ľudí s ekologickým zmýšľaním zo širšieho okolia.

Ako sa zlepšilo počasie, práce pokračujú. „Domček je momentálne hrubá stavba. Na slamu pôjdu hlinené omietky. Robiť sa bude zelená strecha, kde je už navozená zemina, len sa to ešte vyrovná a zasejú sa tam rôzne rastlinné druhy. ktorým vyhovujú podmienky. Teda majú plytšie korene a znášajú na vlahu chudobnejšie prostredie,“ spomenula zástupkyňa.

„Niektoré práce, napríklad aj prípravu zelenej strechy, robili aj naši deviataci. Pomáhali vyvážať zeminu na strechu, vyrovnávali ju, nosili kamene a podobne,“ poznamenala Turianska, ktorá doplnila, že v rámci projektu Záhrada, ktorá učí tam budú ešte viaceré záhradné prvky, na ktorých budú pracovať aj ich žiaci.

Pri domčeku však nájdete aj kamenný litofón. „Vyrobil nám ho tiež Matej. Je naladený ma určitú tóninu, kamene sú prispôsobené veľkosťou aj hrúbkou, aby to vydávalo ten správny tón,“ dodala so slovami, že na tieto kamene sa udiera špeciálnym kladivom, čo vydáva veľmi pekný zvuk.

Čítajte tiež:

Žiaci sa budú učiť vskutku netradične. Pri Bystrici vyrastá záhrada, aká sa len tak nevidí a nielen to!

Streľba zo vzduchovky, ukážky pestovania aj chlieb s masťou… Na jedinečnej akcii spoznáte bystrický les

FOTO nevšedného projektu pri Bystrici: Keď sa príroda stáva školou
7
Galéria
Foto: Ondrej Pastierik
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM