Jakub Forgács Rôzne

Žiaci sa budú učiť vskutku netradične. Pri Bystrici vyrastá záhrada, aká sa len tak nevidí a nielen to!

Občas stačí iba dobrý nápad a svetlo sveta uzrú vskutku netradičné veci. Dôkazom je aj projekt, do ktorého sa zapojili v škole iba pár kilometrov od Banskej Bystrice. Pozrite, čo všetko so sebou prinesie!

Ilustračný obrázok k článku Žiaci sa budú učiť vskutku netradične. Pri Bystrici vyrastá záhrada, aká sa len tak nevidí a nielen to!
Zdroj: TASR

Cieľom projektu Záhrada, ktorá učí je využiť potenciál školských záhrad pri vyučovaní bežných predmetov. Do projektu sa mohlo zapojiť sedem nových slovenských škôl a päť pilotných škôl, ktoré si svoje záhradné učebne chcú ešte rozšíriť. Počas ročného projektu si učitelia spolu so žiakmi, rodičmi, ale aj školníkmi navrhnú a vytvoria na školských pozemkoch prírodné učebné prvky, ktoré umožnia, aby časť výučby prebiehala vonku.

Do projektu sa zapojili školy z celého Slovenska – základné školy z Bratislavy, Senca, Trenčína, Beluše, Badína a Krasnian pri Žiline. Ďalších päť škôl z Dolného Kubína, Lučenca, Brodna a zo Zaježovej, si svoje vytvorené školské záhrady ešte vylepšia. Školy si do konca júna vytvoria napr. vyvýšené záhony, prírodné altánky, hmyzie hotely, ale aj slnečné hodiny alebo drevený xylofón – dendrofón.

„V Badíne sa teraz do projektu zapojili prvý rok a práve sa tam buduje dažďová záhrada v spolupráci s architektkou. Vysadená bude špeciálnymi rastlinami, na to vhodnými, ktoré budú zavlažované zachytenou dažďovou vodou a budú ju počas rôznych vyučovacích hodín sledovať. Tiež si chcú vyrobiť slamený prístrešok so zelenou strechou do záhrady, niečo ako altánok, aby tam mohli byť počas teplejších mesiacov,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 Ivana Poláčková, koordinátorka projektu Zá​​hrada, ktorá učí.

Pri navrhovaní a realizácii Záhrady, ktorá učí pomôžu školám odborníci zo Živice. Potrebné zručnosti získali zapojené školy na praktickom workshope a počas individuálnych konzultácii na školách. Hotové záhrady budú môcť záujemcovia navštíviť už na jeseň 2016 po dohode so školou.

Čítajte tiež:

Miesto, ktoré učarovalo aj bystrickej poslankyni: Počuli ste už o Podlavických výmoľoch? :) FOTO a VIDEO

Bystricu pred rokom 1945 si už pamätá málokto: Unikátne dobové ZÁBERY nielen z centra mesta

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM