Jakub Forgács Rôzne

Miesto, ktoré učarovalo aj bystrickej poslankyni: Počuli ste už o Podlavických výmoľoch? :) FOTO a VIDEO

Krás, hodných obdivu, nájdeme v našom meste a jeho okolí nespočetne veľa. Stále sa však nájdu aj také, ktoré sú pre mnohých Banskobystričanov veľkou neznámou. Na jedno z nich sme sa preto vybrali...

Ilustračný obrázok k článku Miesto, ktoré učarovalo aj bystrickej poslankyni: Počuli ste už o Podlavických výmoľoch? :) FOTO a VIDEO
29
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Pred pár dňami ste si na našom portáli mohli prečítať rozhovor s banskobystrickou poslankyňou Ľubicou Laššákovou. Tá okrem toho, čo sa deje v jej volebnom obvode č. 2 (Jakub, Kostiviarska, Podlavice, Skubín a Uľanka) a s akými problémami sa tu stretáva, porozprávala aj o krásnom mieste, ktoré mnohí Banskobystričania vôbec nepoznajú.

„Blízko Rooseveltovej nemocnice sa nachádza Malá Kyncľová dolinka, neďaleko ktorej objavíte chránenú lokalitu Podlavické výmole a verte, že ak sa prejdete chodníkom hore Malou Kyncľovou zistíte, že či je leto, jar, zima, alebo jeseň, je to čarokrásne miestečko ako stvorené na relax,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica24.sk Laššáková.

S fotoaparátom sme sa preto vybrali hľadať tajomné Podlavické výmole. Iba pár minút od Rooseveltovej nemocnice sme sa dostali do lesa a miernym stúpaním sme po lesnej ceste prešli až k tabuli, ktorá informovala o Podlavických výmoľoch a 4. stupni ochrany v tejto lokalite. Toto územie je totiž charakteristické výskytom chránených druhov rastlín, napriek ohrozenosti územia antropogénnymi vplyvmi.

Po lesných cestičkách, v krásnom prostredí, sme postupne serpentínkami zišli do údolia, kde stojí turistický prístrešok so značkou Podlavické výmole a ďalej sme pokračovali smerom späť k Rooseveltovej nemocnici. Celý okruh sme zvládli asi za hodinu a pol v miernom tempe. Toto miesto si teraz môžete vychutnať aj vďaka našej foto a videogalérii a ak vás zaujalo, vybrať sa naň s rodinkou či priateľmi na malý výlet, ktorý môžete spojiť napríklad aj s opekačkou.

Každopádne, treba povedať, že kedysi Podlavické výmole vyzerali oveľa horšie, za čo vďačia aj svojmu pomenovaniu. Premenou lesa na pasienky a ich preťažovaním dobytkom po úpadku baníctva v 17. a 18. storočí vznikli v okolí Podlavíc spustnuté plochy, na ktorých vodná erózia odplavila pôdu a obnažila podložie, čím vytvorila system výmoľov. Až nákladným zalesňovaním na začiatku 20. storočia sa podarilo vzhľad tohto miest zmeniť. Teraz je názornou ukážkou úspešnej, aj keď náročnej revitalizácie spustnutej plochy.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery Podlavických výmoľov!

Čítajte tiež:

Unikát neďaleko Bystrice opäť ožije: Vodným žľabom v Rakytove budú plaviť drevo už o pár dní!

Poslankyňa Laššáková prehovorila o dianí vo svojom obvode: Neuhádnete, o čo ju poprosila mladá mamička :)

Tajomné Podlavické výmole v OBRAZOCH
2
Galéria
Tajomné Podlavické výmole v OBRAZOCH
29
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM