Ivana Kováčiková Kultúra

Bystrický amfík to cez víkend odpáli jedinečnou technológiou: Ako jediní uvidíme skutočné pecky!

Jedinečné premietanie skutočných lahôdok, ktoré budú môcť vidieť len v meste pod Urpínom. Chlapci s bystrického amfíku sa pochlapili a spravili niečo, čo nám môžu závidieť v celej Európe!

Ilustračný obrázok k článku Bystrický amfík to cez víkend odpáli jedinečnou technológiou: Ako jediní uvidíme skutočné pecky!
Zdroj: O.Z. za! amfiteáter

Na banskobystrickom amfiteátri Paľa Bielika sa v rámci Letného kina uskutoční nultý ročník Prehliadky panoramatických filmov [ppf]. V piatok a sobotu 15.-16. júla o 21:00 sa návštevníci môžu tešiť na európsky jedinečné panoramatické premietanie filmov Interstellar a Osem hrozných pod holým nebom.

„Mnohí si možno pamätajú skratku ffp, ktorá predstavovala známe Filmové festivaly pracujúcich. Vzhľadom na to, že od tejto sezóny dokážu bystrické premietačky po ďalšej rekonštrukcii hrať aj 70 mm filmy, rozhodli sme sa rozbehnúť tzv. [ppf], takže Prehliadky panoramatických filmov,“ vysvetľuje Juraj Havlík z O.Z. za! amfiteáter. 70 mm filmy sú filmy panoramatické alebo širokouhlé, čo znamená, že premietaný obraz pokryje celé bystrické plátno, ktoré je spolu s tým košickým najväčšie na Slovensku.

Veľká zásluha patrí premietačom Ivanovi Školudovi a Michalovi Jasovi, ktorí po minuloročnom sfunkčnení 35 mm premietania túto jar pokročili v ďalšej rekonštrukcii pôvodných premietačiek pre 70 mm filmy. „Napadlo nás ponúknuť tento raritný formát aj širokej verejnosti a pokúsiť sa premietnuť nejaký 70 mm panoramatický film u nás na amfiteátri. 70 mm filmy sa začali točiť v roku 1955 a najväčší boom zažili v 60-tych rokoch,“ dodáva Ivan Školuda. Nepôjde však len o prvé 70 mm premietanie v Bystrici po 25 rokoch, ale aj o jediné 70 mm premietanie možné dnes na Slovensku, a navyše dané tituly nie je možné vidieť pod holým nebom v takejto kvalite nikde inde v Európe.

V piatok 15.7. otvorí Prehliadku panoramatických filmov o 21:00 americko-anglický film INTERSTELLAR (2014) od režiséra Ch. Nolana, v ktorom sa tím výskumníkov odhodlá na najodvážnejšiu misiu v histórii ľudstva: vycestuje z našej galaxie a ich cieľom bude zistiť, či má ľudstvo budúcnosť medzi hviezdami. V sobotu 16.7. bude odpremietaná minuloročná novinka od režiséra Q. Tarantina OSEM HROZNÝCH (2015), ktorá bola ocenená aj Zlatým glóbusom za najlepšiu filmovú hudbu (Ennio Morricone).

Čítajte tiež:

Bystrické chrámy rozozvučia organy. Predstavia sa prestížni umelci z celého sveta

VIDEO: Klobúk dole. Film natáčaný blízko Bystrice zožal parádny úspech v USA!

FOTO: Premietanie panoramatických filmov v Bystrici
2
Galéria
Zdroj: O.Z. za! amfiteáter
Zdroj: O.Z. za! amfiteáter
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM