Nicole Regecová Kultúra

VIDEO: Klobúk dole. Film natáčaný blízko Bystrice zožal parádny úspech v USA!

Zachytáva krásy slovenskej prírody a nezostal prehliadnutý ani za oceánom. Slovenský dokument bol ocenený na filmovom festivale v americkom Los Angeles.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Klobúk dole. Film natáčaný blízko Bystrice zožal parádny úspech v USA!
Zdroj: Tomáš Dolinský

Filmu Štátnej ochrany prírody SR o Biosférickej rezervácii neďaleko nášho mesta sa dostalo významnej pocty. Autormi dokumentárneho filmu, ktorý môže slúžiť ako príklad trvalo udržateľného života, prijateľnej rovnováhy a vzájomného vzťahu človeka s prírodným prostredím, sú Ľubomír Viluda a Ivan Kršiak.

Dokument zachytáva Biosférickú rezerváciu Poľana. Na filmovom festivale v americkom Los Angeles získal cenu za najlepší zahraničný dokumentárny film. Ide o festival, ktorý udeľuje cenu za tvorivé diela z celého sveta. Film bude prezentovaný vo filmovom štúdiu Raleigh Studios, Hollywood 10. júla tohto roka. Podľa Lucie Miňovej zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana, kto nebol na Poľane – najvyššej vyhasnutej sopky na Slovensku, nevidel svet.

„Predstavuje jedinečné územie v srdci Slovenska. Posledné roky je Poľana aj symbol spolupráce a unikátneho javu – vzájomnej úcty a rešpektu medzi všetkými, ktorí v nej pôsobia. Tajomné zákutia, skalné monumenty – mohutné zvyšky dávnej sopečnej činnosti, lesy a pralesy, polianky, horské lúky, pasienky a človek – mozole, pot, ale i úprimná radosť a najmä hrdosť tých, čo na tomto pôvabnom kúsku zeme žijú. To je Poľana, napriek tomu, že je známa, po stáročia si zachovala svoju intimitu,“ konštatovala Miňová.

Pozrite si trailer úspešného dokumentárneho filmu!

Čítajte tiež:

FOTO: Mladému Bystričanovi (23) učarovali krásy prírody. Zachytil úchvatné miesta

Suchý vrch a Urpín v plnej kráse. Mladý Bystričan natočil VIDEO ako z rozprávky

Dokumentárny film o Poľane uspel v USA
1
Galéria
FOTO: Dokumentárny film o Poľane uspel v USA
13
Galéria
Zdroj: Tomáš Dolinský
Zdroj: Tomáš Dolinský
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM