Jakub Forgács Kultúra

Bystrické chrámy rozozvučia organy. Predstavia sa prestížni umelci z celého sveta

Pod Urpínom sa dočkáme jedinečnej hudobnej nádielky. Poteší obzvlášť milovníkov organovej hudby. Čo všetko prinesie štvrtý ročník podujatia Vivat Vox Organi? Prinášame vám program!

Ilustračný obrázok k článku Bystrické chrámy rozozvučia organy. Predstavia sa prestížni umelci z celého sveta
Zdroj: TASR

Aj tento rok sa budú môcť milovníci organovej hudby v meste pod Urpínom započúvať do veľkolepého zvuku banskobystrického katedrálneho organu. Od 3. augusta do 21. septembra 2016 sa totiž v banskobystrickej katedrále sv. Františka Xaverského bude konať už 4. ročník medzinárodného organového festivalu Vivat Vox Organi 2016, na ktorom sa predstavia prestížni umelci z celého sveta. Medzinárodný organový festival sa aj tento rok bude konať pod záštitou banskobystrického biskupa Mariana Chovanca a primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska. Na festivale sa predstavia umelci zo Slovenska, Nemecka, Rakúska, Francúzska, Talianska, ale aj z USA.

Už otvárací koncert bude veľmi zaujímavým a pútavým vstupom do nového ročníka medzinárodného organového festivalu. Organista Stanislav Šurin na svoj otvárací koncert pozval Helmuta Hauskellera, ktorý je vyhľadávaným interpretom starej hudby na hudobných nástrojoch, ktoré si sám vyrába.

Pôsobivý program na svoj festivalový koncert pripravil aj katedrálny organista sv. Františka Xaverského David di Fiore, ktorého pôvod je síce taliansky, ale celý život prežil v USA. Na svoju rodnú krajinu však nezabúda. Svoj septembrový program venuje talianskym hudobným skladateľom v priebehu viacerých storočí. Svoj geniálny výkon predvedie v programe ITALIANS, VIRTUOSI, AND OTHER GEMS THROUGH THE CENTURIES.

Ďalšou zaujímavosťou bude koncert, na ktorom budú znieť improvizácie Martina Baka na jednotlivé zastavenia krížovej cesty. Dramatizáciu jednotlivých zastavení prednesie známy slovenský spevák a herec Kamil Mikulčík. Koncert bude tiež uvedením nového CD Martina Baka IMPROVISATION ON VIA CRUCIS, ktoré nahral v Dóme sv. Martina v Bratislave. Je sa na čo tešiť. Všetkých srdečne pozývame!

Kompletný program

  • streda, 3. august 2016, 19.30 – HELMUT HAUSKELLER – panova flauta / Nemecko, STANISLAV ŠURIN – organ / Slovensko
  • streda, 10. august 2016, 19.30 – KLAUS KUCHLING / Rakúsko, v spolupráci s Rakúskym kultúrnym fórom v Bratislave
  • streda, 17. august 2016, 19.30 – GERARD GUILLEMOT / Francúzsko
  • streda, 24. august 2016, 19.30 – CHRISTIAN TARABBIA / Taliansko
  • streda, 31. august 2016, 19.30 – DANIELE FERRETTI / Taliansko
  • streda, 7. september 2016, 19.30 – DAVID DI FIORE / USA – Slovensko
  • streda, 14. september 2016, 19.30 – MARTIN BAKO / Slovensko, KAMIL MIKULČÍK – recitácia, Koncert s uvedením nového CD Martina Baka, IMPROVISATION ON VIA CRUCIS
  • streda, 21. september 2016, 19:30 – MAREK DIETRICH / Slovensko

Čítajte tiež:

Bystričania sa v lete nudiť nemusia. Jeden klik a akcie na týždeň máte ako na dlani

Na domov nezabudli ani po stovkách rokov. Do Bystrice mieria zahraniční krajania

Foto: ilustračné

Program Vivat Vox Organi 2016
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM