Kultúra

Bystrická GALÉRIA sa snaží KÚPIŤ významné dielo: PENIAZE chce získať aj od ľudí

Každý, kto prispeje, získa atraktívne odmeny ako napríklad reprodukcie diel, katalógy a obľúbené suveníry.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická GALÉRIA sa snaží KÚPIŤ významné dielo: PENIAZE chce získať aj od ľudí
9
Galéria
Foto: Nikita Zavgorodnii

Stredoslovenská galéria (SSG) v Banskej Bystrici sa snaží získať do svojej zbierky od súkromného majiteľa autoportrét maliara Dominika Skuteckého (1849 – 1921). Vila, kde tento známy maliar býval, je dnes súčasťou galérie a je v nej stála expozícia jeho diel. Informovala o tom galéria.

Atraktívne odmeny

Väčšiu časť z celkovej finančnej sumy už galéria získala z Fondu na podporu umenia a od svojho zriaďovateľa Banskobystrického samosprávneho kraja. Chýba jej ešte posledná čiastka 4-tisíc eur, ktorú sa teraz snaží získať cez verejnú zbierku na donio.sk. Každý, kto prispeje, získa atraktívne odmeny ako napríklad reprodukcie diel, katalógy a obľúbené suveníry.

Skutecký je jedným z najvýznamnejších umelcov v slovenských dejinách. Jeho tvorba vyniká predovšetkým maliarskou zručnosťou, vychádzajúc zo štúdia olejomalieb renesančných majstrov ako Tizian, Veronese či Tintoretto. Jeho asi najznámejším obrazom je Trh v Banskej Bystrici. Na vrchole kariéry sa rozhodol usadiť v Banskej Bystrici, odkiaľ pochádzala jeho manželka Cecília Löwy. Pre svoju rozrastajúcu sa rodinu si nechal postaviť originálnu neorenesančnú vilu, ktorú vyzdobil unikátnym sgrafitom s medailónmi Raffaela a Tiziana a alegorickou sochou maliarstva. V priestrannom ateliéri na poschodí prijímal návštevy umelcov, obchodníkov, zberateľov a významných osobností, ktoré portrétoval. Jedným z posledných, no najvzácnejších diel je práve jeho Autoportrét v ateliéri z roku 1919.

„Tento originálny autoportrét môžeme preto považovať za akúsi umelcovu osobitú galériu, zvečňujúcu jeho samotný ateliér, ktorý bol nenávratne v rámci celej maliarovej vily vyplienený a dokonca obsadený gestapom ešte počas druhej svetovej vojny,“ uvádza galéria.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Otvorenie Stálej expozície Dominika Skuteckého v Bystrici
9
Galéria
Zdroj: TASR
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM