Jakub Forgács Správy

Ako to vyzerá s chrípkou v našom kraji? 3 okresy hlásia sporadický výskyt

Počty respiračných i chrípkových ochorení v Banskobystrickom kraji sú z týždňa na týždeň nižšie. Čo hovoria aktuálne čísla?

Ilustračný obrázok k článku Ako to vyzerá s chrípkou v našom kraji? 3 okresy hlásia sporadický výskyt
Zdroj: TASR

V 17. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 50 percent lekárov pre deti a dorast a 43 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) už len 895 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 307 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Informuje o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici.

„Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 35 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 12 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ píše Tolnayová.

Sporadický výskyt v 3 okresoch

Ako ďalej uviedla, z 13 okresov Banskobystrického kraja evidujú odborníci výskyt ARO aj CHPO v 3 okresoch sporadický výskyt, v ostatných zhodnotili situáciu vo vývoji chorobnosti bez aktivity. „Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Zvolen, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli pacientov v okresoch Lučenec a Poltár,“ vymenovala.

Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO podľa slov Tolnayovej najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, skupinu najmladších detí od 0 do 5 rokov a seniorov.

Pribudlo komplikácií

Epidemiológovia teda konštatujú, že výskyt ARO aj CHPO v medzitýždňovom porovnaní je takmer rovnaký (v prípade ARO vzostup len o 0,45 percent a v prípade CHPO pokles len 0,05 percent). „V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší v prípade ARO o 66 percent a v prípade CHPO až o 73 percent,“ spomenula hovorkyňa.

„V porovnaní s 16. kalendárnym týždňom sa na 5,1 percent zvýšil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (24 prípadov), zápalmi stredného ucha (8) a v 14 prípadoch zápalmi pľúc,“ dodala Tolnayová so slovami, že najviac komplikácií sa vyskytlo vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva a seniorov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM