Jakub Forgács Správy

Znečisťujete v Bystrici ovzdušie? Mesto UPOZORNILO na ZMENU poplatkovej povinnosti

Dôležitá zmena od 1. januára 2024 sa týka najmä prevádzkovateľov spaľovacích zariadení – kotlov / horákov na zemný plyn.

Ilustračný obrázok k článku Znečisťujete v Bystrici ovzdušie? Mesto UPOZORNILO na ZMENU poplatkovej povinnosti
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V dôsledku legislatívnej zmeny mesto Banská Bystrica prijalo nové verejne záväzné nariadenie o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia upravujúce poplatkovú povinnosť pre právnické osoby a podnikateľov prevádzkujúcich malý zdroj znečisťovania ovzdušia na území mesta. Samospráva o tom informovala na oficiálnom webe mesta.

„Dôležitá zmena od 1. 1. 2024 sa týka najmä prevádzkovateľov spaľovacích zariadení – kotlov / horákov na zemný plyn, ktorí už nebudú spoplatňovaní, a teda sa ich ani netýka oznamovacia povinnosť o množstve spáleného paliva! Takisto nebude spoplatnené ani spaľovanie tekutých palív ako sú nafta, vykurovací olej a pod.,“ píše mesto.

Naďalej však podľa samosprávy budú spoplatňovaní prevádzkovatelia spaľovacích zariadení na čierne uhlie, koks, hnedé uhlie a biomasu (pelety, kusové drevo, štiepka a pod.), pre ktorých zároveň platí oznamovacia povinnosť, t.j. nahlásiť údaje o množstve spáleného paliva do 15. februára za rok predchádzajúci (t.j. do 15.2.2024 údaje za rok 2023). „Za nesplnenie oznamovacej povinnosti hrozí za znečisťovanie ovzdušia prevádzkovateľovi spoplatňovaného zdroja pokuta od 30 eur do 800 eur. Spoplatňované naďalej ostávajú aj niektoré osobitné činnosti, ako sú nanášanie náterov na povrchy, lakovanie, povrchová úprava vozidiel, odmasťovanie a čistenie povrchov organickými rozpúšťadlami,“ dodáva mesto.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM