Jakub Forgács Rôzne Správy

Známa obec pri Bystrici láka chalupárov. V zime sa im o cestu stará za pár eur

Neďaleká Turecká spolupracuje s chatármi. Vidno to aj pri akciách, ktoré obec organizuje.

Ilustračný obrázok k článku Známa obec pri Bystrici láka chalupárov. V zime sa im o cestu stará za pár eur
8
Galéria
Zdroj: TASR

Do Tureckej chodia pravidelne víkendovať a dovolenkovať chatári a chalupári, ktorí majú v obci do 50 nehnuteľností. Turistická chatová oblasť je na Salaškách a podľa nej pomenovali občianske združenie chalupárov Salašky, ktoré napomáha ich lepšej komunikácii s obecným úradom. Malú chatu tam má aj dedina.

„Keď fungovalo stredisko Ski Turecká, veľa vecí bolo naviazaných na nich a nebol problém, či už voda, elektrika alebo zjazdnosť cesty v zime. Chatári sa mali ako dostať na Salašky, lebo cestu upravovalo stredisko pre lyžiarov. Keď skončili, nastali problémy, ktoré sme s chatármi museli riešiť,“ zdôvodnil myšlienku vzniku združenia starosta Ivan Janovec.

Hoci je na Salaškách obrovský zdroj vody, nemali ju ako čerpadlami dotlačiť do chát, ktoré sú v kopci, keďže elektrina bola napojená na stredisko. S problémom sa popasovali spoločne. Rovnako ako so zimnou údržbou cesty, vedúcej k chatám, ktorá nie je obecná, ale má ju spleť vlastníkov. Kúpeným starým odhŕňačom od susedných Motyčiek ju pre chatárov upravujú a každého z nich to ročne vyjde na 25 eur.

Vzájomná dobrá komunikácia medzi chalupármi a obecným úradom sa často ukáže aj pri akciách, ktoré dedina organizuje. Napríklad na prvom tohtoročnom plese Tureckej, ktorý sa uskutočnil vo vynovenom kultúrnom dome. Prišlo cez 50 ľudí a už dnes je isté, že počas fašiangov bude aj na budúci rok.

„Priestory máme, čo je fajn, ale nemali sme príslušné vybavenie, ako taniere, príbory, poháre. V tomto nám veľmi výrazne pomohli sponzori, švajčiarska firma z Ivanky pri Nitre. Dostali sme kopec špeciálnych luxusných príborov, ktoré nenájdete ani v našich špičkových hoteloch. Dodávajú ich pre arabský a ruský trh do interhotelov. To je iný level, keď taký príbor chytíte do ruky,“ pochválil sa starosta. Jedlo na ples si dali doviezť zo Starých Hôr, v kultúrnom dome ho už len naporciovali.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z obce Turecká!

V OBRAZOCH: Obec Turecká a jej zaujímavosti
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM