Jakub Forgács Rôzne Správy

Krňačkové preteky v Tureckej oslávili už 60. výročie. Čo však miestnych hnevá?

Hoci má známa dedinka pri Bystrici iba 156 obyvateľov, akcie ju preslávili. Krňačkové preteky sa naposledy konali v retro štýle.

Ilustračný obrázok k článku Krňačkové preteky v Tureckej oslávili už 60. výročie. Čo však miestnych hnevá?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Malá obec Turecká v Banskobystrickom okrese, v ktorej žije iba 156 obyvateľov, je oveľa známejšia než iné väčšie dediny. Pomáhajú jej k tomu aj akcie, ktoré vychádzajú z tradícií predkov. Jednou z nich sú každoročné krňačkové preteky, teda súperenie o to, kto bude najrýchlejší na domácky vyrobených sedliackych saniach. Tohtoročné sa uskutočnili vo februári a celé boli v štýle retro. Účastníci si tak pripomenuli 60. výročie ich založenia.

„Snažíme sa ich vždy robiť vo februári, to je taká naša fašiangová tradícia. Musíme sa však prispôsobiť snehovým a technickým podmienkam. Som rád, že sa nám slávnostný retroročník vydaril,“ konštatoval starosta Tureckej Ivan Janovec.

Ľudia preteky vnímali skôr ako zábavu než vážnu súťaž. Pripomínalo to aj ich oblečenie či meranie času na budíčkoch alebo vence pre víťazov, také ako kedysi. Miestnych však občas hnevá, že podujatie, ktoré vzišlo z ich myšlienky, sa organizuje aj tam, kde takú tradíciu nemali a výraz krňačky si dávajú do názvov svojich pretekov.

„Nikto z nás netvrdí, že také sane sa nepoužívali aj v iných oblastiach, ale nevolali sa krňačky tak, ako u nás. My ich máme chránené registračnou ochrannou známkou v logu,“ tvrdí hlava obce. V iných regiónoch sa nárečovo nazývali napríklad krnohy, krnohe, krnaky alebo krne.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z obce Turecká!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Obec Turecká a jej zaujímavosti
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM