Jakub Forgács Správy

Zážitkové vlaky sú späť a tešiť sa môžete aj na NOVINKU: KEDY a KAM budú premávať?

Za predchádzajúce sezóny previezli tieto zážitkové vlaky spolu takmer 11-tisíc pasažierov.

Ilustračný obrázok k článku Zážitkové vlaky sú späť a tešiť sa môžete aj na NOVINKU: KEDY a KAM budú premávať?
10
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Historické zážitkové vlaky v Banskobystrickom kraji vyrážajú na koľajnice už piatu sezónu. Informovala o tom Zuzana Jóbová, marketingová manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Novinka sezóny

V letnej sezóne 2023 sa pasažieri môžu tešiť na Horehronský expres, ktorý vyráža z Brezna do obce Dedinky v Slovenskom Raji. Keďže väčšinu trasy ide vlak regiónom Horehronie, pasažieri sa dozvedia počas jazdy čo-to o hámorníctve, ktoré je typické pre tento región.

Na koľajnice vyrazí aj Zbojnícky expres, ktorý pôjde po trase Rimavská Sobota, Hnúšťa, Tisovec, Zbojská a o stretnutia so zbojníkmi v tomto vlaku určite nebude núdza.

Zvolen s Novohradom prepojí Sklársky expres, ktorý vyráža zo Zvolena a smeruje cez Detvu, Lučenec do Kokavy nad Rimavicou. Pasažierov po vystúpení v Kokave nad Rimavicou pohltí atmosféra tradičného podujatia Koliesko. Sklársky expres, ako už jeho názov hovorí, je prepojený so sklárskou tradíciou regiónu Novohrad. O sklárskom remesle porozpráva vo vlaku gróf Anton Forgáč, ktorý stál za rozmachom sklárstva v regióne.

O podstate Expresu 34 tunelov hovorí jeho názov sám. Na trati medzi Banskou Bystricou a Kremnicou – tam cez Harmanec a Diviaky a späť cez Starú Kremničku, je presne toľko tunelov. Okrem toho táto trať má veľmi významnú a zaujímavú históriu spojenú so Slovenským národným povstaním a je jedinečná aj vďaka železničným architektonickým unikátom.

Ani Banícky expres v kraji spojenom s baníctvom, nebude chýbať. Novinkou tejto sezóny je, že zmenil trasu. Pôvodne jazdil medzi Banskou Štiavnicou a Kremnicou. Tento rok prepojí iné mestá, ktoré však majú rovnako slávnu banícku históriu. Vyrazí zo Zvolena cez Žarnovicu do Novej Bane. Pasažierom bude na trase robiť spoločnosť „Isaac Potter“. Tento Angličan odštartoval obdobie pary v kontinentálnej Európe a v našom regióne tým, že zostrojil parný stroj, ktorý slúžil na odčerpávanie vody z baní. Na svete existuje len jedno miesto, ktoré sa môže pýšiť kvalitne zachovanými základmi tohto stroja. Nachádza sa práve v Novej Bani a pasažieri Baníckeho expresu ho budú môcť vidieť počas komentovanej prehliadky po baníckych chodníkoch.

Viac o tom, kedy budú jednotlivé vlaky premávať, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Zážitkové vlaky v Banskobystrickom kraji lákajú turistov
10
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM