Jakub Forgács Samospráva

Zaujímavosť z MsZ: Jozef sa ujal slova pre verejnosť, predniesol skvelý nápad a presvedčil všetkých poslancov

Poslanci mesta vyhoveli hlasu Bystričanov! Na 27. zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili návrh o vzdaní pocty našim úspešným olympionikom. Pozrite, čo všetko pre nich urobia.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosť z MsZ: Jozef sa ujal slova pre verejnosť, predniesol skvelý nápad a presvedčil všetkých poslancov
Zdroj: Webnoviny.sk

„Banská Bystrica má bohatú históriu a mnoho ľudí, ktorí ju písali, sú známi aj za hranicami Slovenska. Olympijskí víťazi preslávili naše mesto na športovom poli. Aby ich mená nezapadli prachom a aby na nich nezabudli aj ďalšie generácie, by sme si ich mali uctiť,“ uviedol na úvod slova pre verejnosť Banskobystričan Jozef Ivan.

Na tabuli Priblinec aj Kuzminová

„Navrhujem zriadenie pamätnej tabule pre banskobystrických olympijských víťazov, na verejne prístupnom mieste, alebo na inom dôstojnom mieste, napríklad na jednej z budov na Námestí SNP,“ pokračoval Ivan, ktorý doplnil, že predpokladané náklady by boli asi vo výške 2 000 až 4 000 eur, v závislosti od použitého materiálu.

Na tabuli by podľa jeho slov určite nemali chýbať mená ako Jozef Pribilinec či dvojnásobná zlatá medailistka Anastasia Kuzminová. „Títo športovci sa v našom meste pripravovali a mali tu aj trvalý pobyt. Na tabuli by však mal byť aj dostatočný priestor pre budúcich úspešných olympionikov,“ spomenul.

„Liptovský Mikuláš nám dal krásny príklad, ako budovať medzi ľuďmi zdravý lokálpatriotizmus a vzťah k svojmu mestu, keď takýmto spôsobom vzdal poctu Michalovi Martikánovi a Elene Kaliskej,“ povedal a dodal, že paradoxom pritom podľa neho je, že obaja olympionici sú členmi VŠC Dukla Banská Bystrica.

Návrh schválili jednohlasne

Poslanec Smädo ocenil prednesený návrh a poďakoval za iniciatívu ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu za osadenie takejto tabule. „Ak prijmeme toto rozhodnutie, neurobíme žiadnu chybu,“ doplnil ho Chladný.

„Osobne s tým nemám problém, ale malo by to najskôr prejsť komisiami, mali by sme nájsť vhodné lokality a podobne,“ pokračoval Turčan. Poslanec Pirošík, člen Komisie pre kultúru, spomenul, že mesto im na pamätné tabule nevyčlenilo žiadne peniaze. „Žijúcim osobnostiam sa navyše pamätné tabule štandardne nerobia,“ dodal.

Mestské zastupiteľstvo nakoniec jednohlasne schválilo zhotovenie a osadenie tabule na počesť banskobystrických olympijských víťazov. V rámci návrhu tiež poslanci schválili pomenovanie mesta Banská Bystrica ako Mesta olympijských víťazov a odporučili osadiť na výjazdoch z mesta tabule s textom „Víta vás Banská Bystrica, Mesto olympijských víťazov.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM