Jakub Forgács Samospráva

Zaujímavé INFO o krajských poslancoch: Takto môžete sledovať ich aktivitu

Verejnosť sa už dozvie, koľkých hlasovaní sa krajskí poslanci aktívne zúčastnili, ako hlasovali o jednotlivých bodoch programu či to, ako sú aktívne poslanecké kluby.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé INFO o krajských poslancoch: Takto môžete sledovať ich aktivitu
Zdroj: BBSK/Marek Mačica

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) urobil ďalší krok k väčšej transparentnosti a informovanosti verejnosti. Na svojich internetových stránkach zverejnil v prehľadnej grafickej podobe údaje o tom, ako sú aktívni jednotliví volení zástupcovia. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Detailný prehľad

„Spracovali sme údaje za celé aktuálne volebné obdobie, od 1. ustanovujúceho zastupiteľstva, ktoré sa konalo 4. decembra 2017, vrátane všetkých hlasovaní jednotlivých poslancov. Dáta budú postupne pribúdať tak, ako sa budú konať ďalšie rokovania,“ hovorí Dominika Podstaveková, vedúca oddelenia stratégií a analýz Úradu BBSK.

Zverejnené údaje na šiestich listoch, medzi ktorými sa užívatelia pohybujú pomocou šípky v dolnej časti stránky, poskytujú podľa slov Štepánekovej detailný prehľad o jednotlivých hlasovaniach, prehľad aktivity podľa poslaneckých klubov i jednotlivých poslancov.

„Ľudia si môžu vyfiltrovať poslancov podľa mena aj volebného obvodu a zistiť napríklad to, či na konkrétnom rokovaní zastupiteľstva boli aktívni až do konca, alebo ako zahlasovali v prípade konkrétneho bodu,“ dopĺňa Podstaveková.

Krok v väčšej otvorenosti

Na sprístupnení dát verejnosti pracovali spolu s oddelením stratégií a analýz aj zamestnanci od­delenia informačných technológií a kancelárie predsedu Úradu BBSK.

„Je to ďalší krok k väčšej otvorenosti úradu samosprávneho kraja. Informovať otvorene, transparentne a prostredníctvom rôznych kanálov vnímame ako našu povinnosť. Som veľmi rád, že tento náš prístup sa odrazil aj v umiestnení Banskobystrického samosprávneho kraja v poslednom rebríčku Transparency Interational Slovensko, kde skončil ako druhá najotvorenejšia krajská samospráva,“ povedal riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM