Jakub Forgács Rôzne

Záujem o bývanie v Malachove: Obec vyčlenila pre rodinné domy nové lokality

Malachov vyčlenil na výstavbu rodinných domov dve nové lokality. Nakoľko bolo potrebné rozšíriť územie pre individuálnu bytovú výstavbu, na marcovom zasadnutí obecného zastupiteľstva bol schválený piaty doplnok k územnému plánu.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o bývanie v Malachove: Obec vyčlenila pre rodinné domy nové lokality
Zdroj: TASR

O bývanie v obci je záujem

„Malachov pritom vychádza z územného plánu mesta Banská Bystrica,“ vysvetlil starosta Ondrej Slivka. Podľa neho je o bývanie v Malachove záujem, pretože to je koncová obec blízko krajského mesta.

Obe lokality, určené na individuálnu bytovú výstavbu, nie sú obecnými pozemkami. „Tam sme vyčlenili časť územia, ktoré bolo kedysi určené na rekreáciu. Druhé územie je na južných svahoch doliny Malachova,“ objasnil starosta.

Pribudnúť môže až 125 domov

Odhadol, že v prvej lokalite je priestor na 25 nových domov a na južných svahoch približne na 100 domov. V prvom prípade vie starosta zatiaľ o štyroch záujemcoch o výstavbu, v druhej lokalite žiadosť o stavebné povolenie podali doteraz dvaja záujemcovia.

O výstavbu rodinných domov je podľa starostu v Malachove záujem, a to nielen zo strany občanov. „V rámci intravilánu obce už nebolo kde stavať, tak sme sa rozhodli, že územie na výstavbu rozšírime,“ konštatoval starosta. Momentálne je v obci 1058 a tento počet teda môže stúpať.

Rozvoj obce a predĺženie kanalizácie

„Tieto územia nám umožnia zabezpečiť na päť až šesť rokov rozvoj Malachova a výstavbu rodinných domov,“ doplnil Slivka a dodal, že v súvislosti s lokalitou pri lyžiarskom stredisku po prijatí doplnku územného plánu požiadali Stredoslovenskú vodárenskú spoločnosť, a. s., ktorá zabezpečuje v obci výstavbu druhej etapy kanalizácie, aby kanalizáciu predĺžila zhruba o 150 metrov.

„Tým pádom by sme mali odkanalizovanú celú oblasť, ktorú sme navrhli na výstavbu rodinných domov,“ povedal na záver Slivka. V druhej oblasti je kanalizácia zabezpečená, nakoľko obec rátala s tým, že územie bude určené na individuálnu bytovú výstavbu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM