Jakub Forgács Rôzne

Zamestnanci MsÚ budú mať vlastné cyklostanovisko: Mesto ním chce motivovať iné firmy

Zamestnanci banskobystrického mestského úradu (MsÚ) budú mať pre svoje bicykle cyklostanovisko. Podnet na jeho vybudovanie vzišiel od samotných pracovníkov, ktorí sa chceli zapojiť do súťaže Do práce na bicykli a po príchode na úrad si nemali kde bicykel odložiť.

Ilustračný obrázok k článku Zamestnanci MsÚ budú mať vlastné cyklostanovisko: Mesto ním chce motivovať iné firmy
Zdroj: TASR

„Vedenie mesta preto pristúpilo k hľadaniu možností na vytvorenie priestoru pre bezpečné odstavenie bicykla, ako aj možnosti pre osobnú hygienu pre zamestnancov v areáli MsÚ,“ informovala hovorkyňa primátora Martina Kanisová. Drobné úpravy, ktoré je potrebné zrealizovať, vrátane stojanu na bicykle a prístrešku, budú financované zo zdrojov získaných z Nadačného fondu SPPoločne pri Nadácii SPP.

Kanisová vysvetlila, že v rámci realizácie projektu Prvé cyklostanovisko v Banskej Bystrici v lokalite Hušták bola, okrem iného, vyčlenená položka na prípravu súťažných podkladov a tiež honoráre pre členov odbornej poroty. Tie ale zrealizovali väčšinou zamestnanci úradu spolu so zamestnancami Útvaru hlavného architekta mesta Banská Bystrica vo vlastnej réžii. „A tak po dohode s donorom je možné ušetrené financie použiť práve na cyklostanovisko pre zamestnancov MsÚ,“ dodala Kanisová.

Na projekte spolupracuje mesto s Občianskou cykloiniciatívou Banská Bystrica (OCI BB) a ukončený by mal byť v priebehu jedného mesiaca. Vytvorením vhodných podmienok pre svojich zamestnancov, ktorí chcú používať bicykel na prepravu do práce, by mesto Banská Bystrica chcelo motivovať aj ostatné firmy pôsobiace na jeho území, ktoré tak ešte neurobili „Začlenenie bicykla ako plnohodnotného dopravného prostriedku na presun po meste, aj po vzore zo zahraničia, je jeden zo spôsobov, ako je možné riešiť zložitú situáciu v doprave najmä v rannej a poobednej dopravnej špičke,“ dodala hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM