Správy

Záchrana UNIKÁTNEJ pamiatky spojila odborníkov: Zišli sa z celého Slovenska

V súčasnosti samospráva hľadá zdroje na sanáciu jednotlivých objektov i záchranu areálu Medeného hámra.

Ilustračný obrázok k článku Záchrana UNIKÁTNEJ pamiatky spojila odborníkov: Zišli sa z celého Slovenska
Foto: Martin Dubovský

Pre záchranu Medeného hámra v Banskej Bystrici sa stretli odborníci z celého Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

Spojenie odborníkov

Uviedla, že odborné fórum bolo koncom marca a venovali ho najvýznamnejšej technickej pamiatke v meste. Zúčastnili sa na ňom Pamiatkový úrad SR, Slovenská technická univerzita, Slovenská komora architektov i Krajský pamiatkový úrad v Banskej Bystrici. Súčasťou boli aj Banskobystrický samosprávny kraj, historici, archeológovia, architekti, sociológovia a aj odborníci na cestovný ruch. „Diskusii predchádzala spoločná obhliadka areálu priamo v teréne,“ priblížila.

Medený hámor je podľa generálneho riaditeľa Pamiatkového úradu SR Pavla Ižvolta jednou z najvzácnejších pamiatok na Slovensku. „Verím, že odborné fórum vyslalo jasný signál o nevyhnutnosti čo najskôr urobiť základné zabezpečovacie práce proti ďalšiemu pustnutiu. Následne je potrebné postupovať v zmysle návrhu opatrení a harmonogramu, ktorý vznikol v spoločnej diskusii,“ doplnil.

Viac o tom, aké budú ďalšie kroky, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Areál Medeného hámru na okraji širšieho centra Bystrice
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM